Kumu dokumentaal avab hooaja

Täna, kell 18.00, alustab Kumu dokumentaal uue hooajaga – linastub Dilip Mehta film “Unustatud naine” (“The Forgotten Woman”).

2007. aastal kandideeris parima võõrkeelse filmi Oscarile Deepa Mehta film “Vesi” (linastus 2008.a. ka PÖFFil). Filmi teemaks oli 1930. aastatel Indias leskedeks jäänud naiste saatmine spetsiaalsetesse nö. leskedekodudesse. Deepa Mehta vend Dilip on tuntud fotograaf, kes otsustas sama teemat veelgi lähemalt uurida ning tuua meieni tõsielufilmi tänapäeva leskede olukorrast selles suures riigis. Tulemuseks on tugev ja siiras film tõsisel teemal, milles on palju ehedat, veidi hämarat, tolmust, räpakat, ent ikka kuidagi lummavat viirukisuitsust läbiimbunud Indiat.

Sotsioloogilised andmed enam kui miljardi elanikuga India kohta on tavaliselt üsna umbmäärased, ent arvestades rahvaarvu, ka sama hirmuäratavalt suured. Väidetavalt elab leskedekodudes praegu umbes 20 miljonit naist, kelle perekonnad on otsustanud nad sinna oma surma ootama saata. Üldjuhul on nende naiste saatuse otsustajaks kõige vanem poeg, kelle ülalpidamisele perekond isa surma järel jääb. Dilip Mehta uurib julgelt ja kunstiliselt kauni pilguga nende naiste saatust tänapäeva Indias, mis endaga iidseid traditsioone visalt kaasas kannab. Teisalt on võimalik selle filmi kaasabil mõtiskleda ka meie endi olukorra üle – kuidas me ise oma vanematega nende eluõhtu viimastel päevadel käitume?

Vaata treilerit siit.

Kumu dokumentaali programm on kokku pandud koostöös TTÜ inimõiguste keskuse kampaaniaga “Erinevus rikastab” ning osaliselt näidati filme ka Tartu armastusfilmide festivalil tARTuFF. 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv