EIK: kooseluseaduse vastuvõtmine on suur samm sallivama ühiskonna suunas

Riigikogu võttis täna, 9. oktoobril 2014 40 poolt ja 38 vastuhäälega vastu kooseluseaduse, millega saavad nii erisoolised kui samasoolised paarid võimaluse oma kooselu registreerida. Seaduse vastuvõtmisele eelnes laiaulatuslik, emotsionaalne, ent vägivallatu debatt.

“Need Riigikogu liikmed, kes täna kooseluseaduse poolt hääletasid, näitasid, et nad on tõelised riigimehed, kes on valmis ka suure surve all seisma demokraatliku ühiskonnakorralduse ja inimõiguste eest. Inimõiguste keskus on samasooliste paaride suhete õigusliku kaitse vajadust korduvalt rõhutanud alates 2008. aastast välja antavas Eesti inimõiguste aruandes.” ütles Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja Kari Käsper

“Kooseluseaduse vastuvõtmine kuulub kõigile neile inimestele, kes Eesti kodanikuühiskonnas seninägematul kombel oma väärtuste ja inimõiguste kaitseks lilli kinkisid, kirju saatsid, artikleid, blogi- ja sotsiaalmeediapostitusi kirjutasid, või lihtsalt selgitasid teistele vajadust seaduse järgi,” lisas Käsper.

Inimõiguste keskuse võrdse kohtlemise programmi juhi Marianne Meiorgi sõnul on kooseluseadus oluline samm tugevama ja sallivama Eesti suunas, kus kõiki inimesi ja nende panust ühiskonda väärtustatakse: “Kuigi tegemist on ainult ühe seadusega, näitab selle vastuvõtmine täna, et riik peab kõiki perekondi ja inimesi samaväärselt oluliseks. Riigikogu saatis täna selge signaali, et inimeste halvustamine või nende ühiskonnast välja arvamine nende seksuaalne sättumuse tõttu ei ole Eestis aktsepteeritud. Oma väiksel, kuid siiski olulisel moel, aitab äsja vastu võetud kooseluseadus selle suurema eesmärgi suunas kaasa.“

Kooseluseadus rakendub 1. jaanuaril 2016 ning selleks on vaja vastu võtta ka rakendusseadus. Eesti Inimõiguste Keskus jääb jälgima kooseluseaduse rakendumist ning seisab ka tulevikus kõigi inimeste inimõiguste ja võrdse kohtlemise eest.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv