Inimõiguste keskus: demokraatlikus riigis austatakse kõigi inimõigusi

Inimõiguste päeval avaldas Delfi inimõiguste keskuse juhataja Egert Rünne arvamusloo, mis nentis, et inimõiguste areng Eestis oli jäänud toppama Isamaa vastuseisu tõttu. Riina Solmani rünnakut äsja avaldatud inimõiguste aruande vastu on raske tõlgendada muu kui kättemaksuna.

Inimõiguste keskus on poliitiliselt sõltumatu vabaühendus. Küll aga anlüüsime poliitikute ja erakondade valimislubadusi ja hilisemate tegevuste kooskõla rahvusvaheliste inimõigusnormide ja põhiseadusega.

Avaldasime inimõiguste arengut Eestis kajastava aruande tänavu juba 11. korda. Aja jooksul on kogumikku ülevaatlike artiklitega oma valdkonna arengute kohta kaasautoritena panustanud suur hulk vabaühendusi ja eksperte. On kahetsusväärne, et Riina Solman on asunud ründama nii arvestatavat hulka vabakonnast kui ka arvukaid sõltumatuid eksperte.

ÜRO Pagulasamet on valinud keskuse oma strateegiliseks partneriks Eestis. Koostöös ÜROga oleme viimase kahe aasta jooksul abistanud tuhandeid Ukraina põgenikke. Lisaks viime läbi piirimonitooringut, et koostöös PPAga tagada rahvusvaheline kaitse neile, kel on selleks õigus.

Kas me tahaksime elada maailmas, mille väärtusi edendab Riina Solmani artikkel? Maailmas, kus poliitiliste eesmärkide saavutamiseks on okei rünnata sõltumatuid vabaühendusi ja kus ühed inimesed on justkui õigemad kui teised? Maailma, kus oleme juba elanud ja millel euroopalikku väärtusruumiga suurt midagi ühist pole?

Eesti Inimõiguste Keskuse poole pöörduvad iga päev tavalised Eesti inimesed. Anname nõu ja tuge igaühele, sõltumata nende sissetulekust või nahavärvist. Alles hiljuti toetasime üht Lõuna-Eesti üksikema pikal kohtuteel, mis lõppes võiduga Euroopa Inimõiguste Kohtus. Hetkel on lahendust ootamas ühe Otepää koolitüdruku teekond. Eesti inimesed usaldavad keskust, pöördudes oma muredega meie poole ning annetades meie tegevuse toetuseks. Meile teeb rõõmu, et saame inimesi nii ise kui koostöös advokaatide ja annetajatega aidata.

Eesti Inimõiguste Keskus on Eesti ainuke sõltumatu valitsusväline inimõiguste organisatsioon. Meie suurimaks tugevuseks on ekspertteadmised inimõiguste valdkonnas. Tegutseme selle nimel, et luua üheskoos iga inimese inimõigusi austav Eesti.

Artikkel ilmus algselt Delfis 13.12.2023

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused #inimoigused-eestis #inimoiguste-aruanne
Ostukorv