Heateo retsept on märkamine, hoolimine ja tegutsemine

Neli nädalat tagasi otsustasid Marleen, Mari-Liis, Joosep ja Helen ühest oma armsast kiusatusest loobuda, et säästetud raha heategevuseks annetada nõnda andmise rõõmu jagada. Ja sellega 29. novembril toimuvaid annetamistalguid tähistada. Küsimegi nüüd, kuidas need neli nädalat läksid.

Enne loobumis- ja andmismuljete juurde jõudmist kutsume teid aga üles annetama meile ehk Eesti Inimõiguste Keskusele, et toetada kohtus noort sportlast Miiat. Miia andis kogetud seksuaalsest ahistamisest konfidentsiaalselt teada koolijuhile, mille peale tema treener esitas laimukaebuse koos kahjuhüvitise nõudega. Talgute raames tutvustame annetamistalgute vestlustunnis kohtutee eri tahke ja kogume annetusi, et Miiat kohtus kaitsta.

Seksuaalne ahistamine on tõsine inimõiguste rikkumine ja juhtunust peab saama usalduslikult rääkida kartmata, et see toob kaasa koolitee katkemise, tagakisu, taasohvristamise, valesüüdistusi või teisi ebameeldivaid tagajärgi.

Sinu toetust ootame Ma armastan aidata keskkonnas.

Mis mõtteid ja tundeid oma kiusatusest loobumine tõid?

Marleen: Meeldis, et saab koos hea eesmärgi nimelt midagi teistsugust teha, mulle meeldib kambavaim. Ja endale meelde tuletada, et võib-olla ei peaks nii tihti magusat sööma. Loomulikult mõtlesin rohkem ka sellele, et kui minult ei võtnud loobumine peaaegu mitte midagi, siis kellelegi teisele võiks selline summa tähendada hoopis midagi muud ja olulisemat.

Mari-Liis: See oli huvitav väljakutse koos teistega kuu aega end distsiplineerida. Eriti tore, et see kiusatustele vastupanu aitab ka suuremale eesmärgile kaasa! Kuna mina loobusin toidutellimisest, siis õnnestus mul võtta aega ja kodus nii mõnigi uus isuäratav roog valmistada.

Joosep: Ei oleks enne novembrikuud oodanud, et ma ka päriselt suhkrust sõltuvuses olen, kuid sain kähku kurvailmeliselt poeleti eest seistes karmi õppetunni. Aga mitte ainult raha säästmise mõttes on mul praegu plaanis samas vaimus ka jätkata, kuna avastasin ka nii palju muid maitsvaid alternatiive.

Helen: Loobusin värsketest pagaritoodetest ja veendusin taas, kui palju rõõmu need mu ellu toovad! Ja ühtlasi kogesin, et hakkasin pagaritooteid asendama muu magusaga, mida ma muidu eriti ei söö. Nii et ootan mõnuga kolmapäeva hommikut, et Røstist läbi jalutada ja pistaatsiasai kaasa haarata.

Kellele säästetud raha annetad ja miks just neile?

Mari-Liis: Mina valisin annetuse saajaks MTÜ Loomuse, sest lisaks inimeste heaolule valutan tihti südant ka loomade heaolu pärast. Usun, et igaüks, nii loomad kui ka inimesed, väärivad piinamisvaba ja õnnelikku elu. Loomuse teavitustöö aitab kaasa loomasõbralikumate praktikate loomisele.

Joosep: Mina annetan Eesti LGBT Ühingule, kuna nemad olid minu maailma avardamise teekonna alguses väga mõjusad ning soovin sellega näidata üles neile oma jäägitut tänu kui ka toetada neid sellel teekonnal, kus nad kindlasti ka teistele noortele samamoodi toeks on.

Helen: Annetan Kiusamisvabale Koolile, sest mulle on väga oluline, et lapsed saaksid koolis võimalikult turvalises keskkonnas õppida. On tõestatud, et nende programmis osalemine vähendab koolides kiusamist ja soovin nende tööle hoogu anda.

Marleen: Valisin SOS Lasteküla, sest mis on elu ilma vanemateta, veel enam koduta…

Mida soovitad teistele, kes tahavad head teha?

Joosep: Nii meie väike üleskutse kui ka pidev meeldetuletus päriselu olukordade näol on tõestuseks, et soojuse ja hea tunde levitamiseks pole vaja palju pingutada. Ma soovitan kõigil õppida märkama oma tegude ja sõnade jõudu ja tunnustada seda, millisel viisil me end ümbritsevatele inimestele toeks oleme. 

Helen: Mõtle läbi, kuidas su annetus toob kõige mõjusama tulemuse. Näiteks tasub mõelda, kas toetad annetusega algatust, millega aitad üht inimest, või annetad organisatsioonile, kes töötab suurte muutuste nimel. Kuigi konkreetse inimese või looma aitamine sageli kõnetab annetajaid, võib hoopis rohkem olla kasu sellest, kui toetad algatusi, mis tegelevad põhjustega, miks loomad või inimesed hätta satuvad.

Marleen: Ma olen tavaliselt mõelnud nii, et kui saan endale midagi üleliigset lubada, siis saan seda lubada ka kellelegi, kel selliseid võimalusi ei ole. 5, 10, 15 eurot kuus on minu jaoks suheliselt märkamatu. Aga näiteks püsiannetusena oluline mõnele organisatsioonile, mis maailma paremaks kohaks aitab muuta.

Mari-Liis: Heateo retsept on märkamine, hoolimine ja tegutsemine ehk hoidkem oma silmad, süda ja käed avatud! Meil on kõigil võimalus üht või teistpidi aidata.

Annetamistalgud (inglise keeles Giving Tuesday) algatati 2012. aastal USAs vastukaaluks musta reede ja küber esmaspäeva ostupühadele. Rahvusvaheline heade tegude päev on jõudnud üle 80 riiki kogu maailmas, mil inimesed teevad head, et ühiskonnale tagasi anda ja oma kogukonna heaolule kaasa aidata. Eestis toimuvad annetamistalgud neljandat korda.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
Ostukorv