Slava Ukraini! Meenutusi Ukraina pagulastele korraldatud üritustelt

Täna, 24. augustil, on Ukraina iseseisvuspäev. Kuus kuud tagasi, 24. veebruaril, algas sõda vaba Euroopa eest. Tollane lootus homse rahu saabumisest on ammu kustunud. Venemaa aga ei näita siiani mingeid väsimuse märke. Iga päev täituvad majutuskohad järjest uute põgenikega, kes kannavad kaasas taaka, mille raskust võime vaid ette kujutada. Oleme olukorras, kus empaatia ning koostöö on need, mis aitavad meil selle aja üle elada.

Juuli alguses käivitasid Eesti Inimõiguste Keskus ja Eesti Pagulasabi ÜRO pagulasameti toetusel projekti, mille eesmärgiks on Eestis peatuvate Ukraina pagulaste võimestamine. Suure hooga käima läinud projekt on Ukraina kogukonna poolt saanud sooja vastuvõtu. Projekti käigus korraldatakse mitmeid üritusi, millega viiakse kokku Eestis juba pikemat aega elavad ukrainlased värskete sõja eest põgenenutega. Sellise lähenemise abil tekib põgenikele nende enda ning Eesti kultuuriruumi tundvatest inimestest koosnev toetusvõrgustik.

Vähem kui kaks kuud väldanud projekti käigus on toimunud juba pea 20 üritust, milles on osalenud sadu inimesi. Üritustevälisel ajal käivad projekti eestvedajad majutuskeskustes pagulastega vestlemas, infomaterjale jagamas ning kitsaskohti kaardistamas. Meil on ääretult hea meel, et meie ürituste vastu tuntakse alati suurt huvi ning samuti saame ka kogeda projektis osalenute siirast tänutunnet.

Ühe juba toimunud ürituse raames tutvusime ka inimõiguste keskuse tubli töötaja Oleksandraga, kes jõudis Eestisse Harkivist. Vaatamata läbielatud õudustele on Oleksandra täis elurõõmu ning energiat, millega on meile kõikidele eeskujuks.

Siinjuures jagame teiega galeriid meie toimunud üritustelt. Fotode autor on Eesti Inimõiguste Keskuse Ukraina kogukonna koordinaator Diana Olesjuk. Samuti ootame koostööpakkumisi neilt, kes soovivad ürituste korraldamisel kaasa lüüa. Kõik pakkumised ürituste kohta palume saata diana.olesjuk@humanrights.ee

Projekti rahastab ÜRO pagulasamet UNHCR.

 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused #inimoigused-eestis #keskus #koostoo #pagulased #uro-inimoiguste-ulevaade
Ostukorv