Elektriauto, ajugümnastika ja pagulased ehk saadikute väljasõit Pärnumaale

  • Kätlin Kuldmaa
    Inimõiguste saadik

Vahetult enne jaanipäeva korraldas keskus inimõiguste saadikutele väljasõidu Pärnumaale, Ermistu Puhkekülla, eesmärgiga üksteist tundma õppida ning ühiseid tulevikuplaane pidada. Peale pikka ning põhjalikku organiseerimist sai kokku pandud sisutihe programm. Esimesele päevale planeeriti räätsamatk koos meeliavava piknikuga roheluses, motivatsioonikoolitus ja saunaõhtu. Teine päev jäi tõsisemate teemade jaoks.

Mõeldud-tehtud, uuendusmeelse ning keskkonnasäästliku maailmavaate pooldajatena rentis keskus tiimile sündmuspaika jõudmiseks uue põlvkonna elektrisõiduki. Palju kiidusõnu saanud auto oli mugav ning mahutas kõik, korraldustiimi ning bussijaamast peale võetud Narva piirkonna saadiku, ilusti pardale. Suur õhin aga vaibus peagi, sest kahjuks enne kui Tallinna piir ületada õnnestus, andis auto pretensioonikas aku märku, et seis on kriitiline ja teelejäämise vältimiseks tuleb esmajärjekorras suund võtta esimesse laadimispunkti. Kõrgete bensiinihindade juures oli eelnevalt “vabalt-Pärnusse-ja-tagasi” elektriauto kasutamine tekitanud suurt elevust, mis kahjuks vaibus juba enne, kui Tallinna siluett seljataha jäi. Auto pakkus reisijatele nii palju eredalt meeldejäävaid sekeldusi, et kahjuks olime sunnitud matka ning pikniku tühistama. Koolituse alguseks jõudis suurem osa tiimist siiski kohale tänu abivalmis saadikule Paavole, kes lahkelt küüti pakkus.

Vaatamata tülikatele vahejuhtumitele reisi alguses, kulges ülejäänud päev väga sujuvalt. Romantilise Ermistu järve kaldal asuvas parvemajas, mille ümbrus kihas usinatest kalameestest, viis keskuse mitmekesisuse nõustaja Reet Trei läbi mälutreenimise koolituse. Koolituse käigus said kuulajad teada mitmeid häid nippe, kuidas oma mälu ressursse paremini kasutada ning ajugümnastikat teha. Jagame siinjuures ühe kõlama jäänud harjutuse – proovi ühe päeva jooksul teha kõiki tegevusi poole aeglasemalt!

Väljasõit toimus vahetult enne rahvusvahelist pagulaste päeva ning seetõttu nägi teise päeva programm ette väljasõidu Ermistust teisele poole Pärnut asuvasse Reiumaa Motelli, ühte paljudest majutusasutustest, mis Ukraina põgenikele ajutist peavarju pakub. Motellis elas tol hetkel kokku 49 põgenikku. Kui riik nõuab ajutise peavarju pakkujatelt, et põgenikele tagataks eluks vajalikud tingimused, siis Reiumaal on mindud samm kaugemale ja tänu motelli omaniku väärtushinnangutele on elanikest saanud üks suur kokkuhoidev perekond. Kõik elanikud on omavahel tuttavad, teatakse-tuntakse igaühe rõõme ja muresid, naerdakse ja nutetakse koos. Enamik pagulastest käib tööl, pensioniealised hoiavad kohapeal majapidamist korras. Osa neist on majutusasutuse omaniku poolt isegi tööle palgatud. Hoovi on üles seatud mitmed atraktsioonid lastele, kus nad saavad koolivälisel ajal omavahel mängida. Reiumaal on tekkinud õdus õhkkond, kus sõjapõgenikel on võimalik oma üleelamistest taastuda. Külaskäigu jooksul oligi kõige toredam tunda sõbralikku ning toetavat õhkkonda, mis hotellis valitses. Sõjapõgenikuna uues riigis elu sisseseadmine ei ole lihtne, ajutiselt hotellis või laeval elades jäävad elanikud tihti üksteise jaoks anonüümseks, isegi kui su ümber on palju inimesi.

Reiumaa Motelli külastas ka Ukraina kogukonna koordinaator Diana, kellele oli see väljasõit esimene kohtumine põgenikega uues ametis. Diana töötab selle nimel, et koos Eesti Pagulasabi koordinaatori Kristeliga kokku viia sõja eest põgenenud pagulased siin juba elavate ukrainlastega, et tekitada põgenikele nende enda ja Eesti kultuuriruumi tundev toetusvõrgustik. Projekti käigus on plaanis korraldada mitmeid üritusi üle Eesti. Siinkohal kutsume märku andma kõiki, kes on korraldamas või plaanivad korraldada pagulastele sobivat koosviibimist.

“Projekti “Inimõiguste saadik igasse maakonda” rahastab Euroopa Majanduspiirkonna toetuste Aktiivsete Kodanike Fond, mille operaatoriks Eestis on Avatud Eesti Fond koostöös Vabaühenduste Liiduga.”

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused-eestis #inimoiguste-saadik #koostoo #pagulased
Ostukorv