My Ukrainian Family

Möödunud nädalavahetusel tegime inimõiguste saadikutega ühise väljasõidu Reiumaa Motelli, kus elab suur Ukraina perekond. Hetkel peatub hotellis 15 pagulaste perekonda – kokku 49 inimest, hotelli juht Andrus Aus ning teraapiakoer Botsu. Praegused pereliikmed on suuremas osas pärit Lõuna-Ukrainast ning saabunud Eestisse umbes 3-4 kuud tagasi. Tänaseks on pea kõik täisealised pereliikmed endale leidnud töö Pärnus või Pärnu lähistel, lapsed käivad Häädemeeste koolis ja huviringides. Kuna pered ei saa hotelli jääda elama lõputult, on teretulnud kõik elukohapakkumised Pärnus või lähiümbruses.

Hotelliga tutvumist alustasime köögist, kus kolme agaralt süüa valmistava memme keskel mõnules rahulolevalt alati näljane mops Botsu, kellest maalitud pilte on täis terve hotelli fuajee. Edasi juhatas tavaelus matkajuhi ametit pidav Andrus meid ülima professionaalsusega sujuvalt läbi hotelli, kus tutvusime pea kõikide kohal viibivate elanikega. Igal perekonnal on oma lugu. Kurvima rääkis neljandat kuud rase ukrainlanna, kes koos ämma ja umbes kümneaastase pojaga leinas hiljuti koduuksel tapetud abikaasat.

Pärast ringkäikku sattusime idüllilise vaatega aeda, millest voolab läbi Reiu jõgi. Jõel on võimalik sõita kanuu, paadi või SUP lauaga. Lisaks sellele on aeda rajatud lastele jalgpalliväljak, püsti pandud batuut ja 3 telki, milles vahel ka tahtmise korral ööbitakse. Maja ääres seisab korralikult hooldatud ning lopsakaid taimi täis kasvuhoone, mille katusel olev klaasist paneel on tulevase jalgpallistaari poolt hetk tagasi katki löödud.

Rahulikumat olemist eelistavatele külalistele pakutakse värskelt valminud lehtlas külma ukrainapärast maasikalimonaadi ning maitsvat lõunat. Hinnas on supp-praad-magustoit, mida ei pea küll komplektina võtma, kuid soovitame. Magustoiduks olevaid pannkooke PEAB võtma kindlasti mitu portsu, kuna tegemist on vaieldamatult maailma parimatega. Peale lõunasööki toodi meie lauale suur taldrikutäis sakuskat – erinevalt maitsestatud maitsvat Ukraina pekki. Sakuska taldrikuga oli meil au olla verivärske “Food Ukrainefood-truck’i testkliendid. Kellel suu vett jooksma hakkas, siis see armas kollase sinise kirju toidukäru ootab teie kutseid, et pakkuda oma hõrgutisi erinevatel üritustel üle Eesti.

Kui aga soovi kogeda Ukrainlaste külalislahkust omal nahal, siis Reiumaa motell ootab 23. juunil toimuvale jaanitulele ning 25. juunil toimub hotellis suur Ukraina sõprade koguperepäev, kus külalistele tutvustatakse hotelli elu-olu, lauldakse ja tantsitakse Ukraina muusika saatel ning loomulikult süüakse ja juuakse parimaid palasid “Food Ukrainefood-trucki köögist.

“Projekti “Inimõiguste saadik igasse maakonda” rahastab Euroopa Majanduspiirkonna toetuste Aktiivsete Kodanike Fond, mille operaatoriks Eestis on Avatud Eesti Fond koostöös Vabaühenduste Liiduga.”

До зустрічі

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#annetused #inimoigused #inimoigused-eestis #inimoiguste-saadik #keskus #koostoo #pagulased
Ostukorv