Jevgeni Krištafovitš: Valgevenes on toimumas demokraatlik revolutsioon

Riigis, mis veerandsajandi jooksul on olnud tuntud kui viimane Euroopa diktatuur, tuli rahvas pärast augusti alguses toimunud presidendivalimiste eriti ränka võltsimist tänavatele. Valgevenes toimub üldstreik, millega rahvas nõuab oma poliitiliste õiguste ja inimõiguste kaitsmist: vägivalla lõpetamist, vabadust poliitvangidele ja vabasid valimisi.

Vabasid ja läbipaistvaid valimisi pole Valgevenes olnud alates 1994. aastast, kui Aljaksandr Lukašenka sai presidendiks. Pärast seda muutis ta põhiseadust, millega võttis endale õiguse laiali saata parlament ja välja anda seadusi ning nimetada oma suva järgi kohtunikke. Lisaks kaotas ta seaduse, mis keelas ühel isikul kandideerida presidendiks kahel järjestikusel korral, ja presidendiaja ülempiiri. Sellega on riik olnud 26 aasta täielikult Lukašenka kontrolli all.

Valgevenes toimuvad süsteemsed inimõiguste rikkumised ja opositsiooni tagakiusamine. Lukašenka valitsemise esimestel aastatel kadusid opositsiooniliider Viktar Gontšar, ärimees Anatoli Krasouski, endine siseminister Jurõ Zakharenka, ajakirjanik Dzmitry Zavadski. Valgevenest põgenenud endised eriteenistuse töötajad andsid tunnistusi, et need inimesed olid mõrvatud võimude poolt. Riigis on sadu poliitvange, sealt on poliitilistel põhjustel lahkunud ja välismaal varjupaiga saanud tuhandeid inimesi.

Viimastel päevadel puhkenud ulatuslikud rahvaprotestid panevad loodetavasti lõpu diktatuurile. Lääneriigid ei tunnista enam Lukašenkat Valgevene riigipeana ja nõuavad resoluutselt protestijate vastu jõu kasutamise lõpetamist ning poliitvangide vabastamist.

Meiegi võime anda oma panuse selleks, et Valgevene saaks demokraatlikuks ja inimõigusi austavaks riigiks. Pühapäeval, 23. augustil, Balti keti aastapäeval moodustatakse kõigis kolmes Balti riigis solidaarsusketid Valgevene toetuseks. Tallinna solidaarsuskett kulgeb mööda Pärnu maanteed, Valgevene suursaatkonnast Vabaduse väljakuni.

Rohkem infot leiab Facebookist.

Jevgeni Krištafovitš on Eesti Inimõiguste Keskuse nõukogu liige

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused
Ostukorv