Piinlik ja põhiseadusväärtuste vastane kordusetendus Rakvere linnavolikogus

Eelmise aasta alguses otsustas Rakvere linnavolikogu mitte toetada LGBTI filmifestivali Festheart, mida korraldab MTÜ SevenBow. Selle aasta 30. jaanuaril andis volikogu piinliku kordusetenduse. Jälle vähendati diskrimineerivalt filmifestivali toetust. MTÜ SevenBow on kultuuriürituste korraldamisele keskendunud vabaühendus, mida veavad Keio Soomelt ja maailmas laineid löönud Rakvere jõulukuuse autor Teet Suur. Eesti Inimõiguste Keskus aitab Festheartil taas kohtusse pöörduda ja selleks vajame teie annetusi.

Vastavalt Rakvere linnavolikogu poolt kehtestatud korrale esitas MTÜ Sevenbow Rakvere linnale taotluse, küsides toetust Festheart 2019 korraldamiseks. Kultuurikomisjon hindas kõiki taotlusi ning leidis, et nende taotlus on igati toetust väärt. Sellele vaatamata otsustas linnavolikogu vähendada MTÜ toetust komisjoni ettepanekuga võrreldes 80%. Kõik teised toetused kinnitati vastavalt kehtivale korrale ja kultuurikomisjoni ettepanekule. Üllatab? Üsna selgelt on Rakvere linnaisad läinud homofoobia ja avaliku kiusu teed juba teist aastat järjest ning loonud sellega murettekitava olukorra, kus otsus on eetiliselt kaheldav ega võta arvesse osa kogukonnaliikmete huve.

Rakvere ihkab kiusupealinna tiitlit?

Eelmisel aastal kaebasime Eesti Inimõiguste Keskuse, MTÜ SevenBow  ja advokaadibüroo Hedman Partners advokaadi Liisa Linna koostöös Rakvere linnavolikogu kohtusse Eesti põhiseaduse, õigusriigi praktika ja volikogu enda kehtestatud reeglite eiramise tõttu Festhearti juhtumis. Kohtuveskid alles jahvatavad eelmise aasta otsust, aga plaanime kolmepoolses koostöös kohtusse minna ka sel korral.

„Poliitikud sekkuvad taas kultuurirahastusse vastavalt oma eelarvamustele ning kopeerivad autoritaarset idanaabrit,“ ütles SevenBow esindaja Keio Soomelt.

“Inimõiguste keskuse jaoks ei ole oluline mitte ainult selle ühe festivali saatus, vaid see, et võim nii riigi kui kohalikul tasandil jaotaks raha vastavalt sellele, mis on hea kohalikule kultuurielule, mitte isiklikest eelarvamustest lähtuvalt ,” kommenteeris EIK juhataja Kari Käsper. “Täna proovitakse tsenseerida ühele vähemusele keskenduvat filmifestivali, homme mõnda teist üritust mõne teise vähemuse jaoks.”

Foto: Flickr

Aita meil aidata

Otsus võtta ette kohtutee ei sünni kunagi kergekäeliselt. Kuid kui piiratakse kodanike võimalusi võrdsetel alustel rahastust taotleda, näeme ebaõiglust, millele tuleb ka laiema avalikkuse tähelepanu pöörata. Sestap on Eesti Inimõiguste Keskus ühes festivali korraldajate ja advokaadibüroo Hedman Partnersiga otsustanud uuesti kohtusse pöörduda. Festhearti-laadsete strateegiliste kohtukaasuste kulud kaetakse Eesti Inimõiguste Keskuses üksnes meie heade annetajate toetustest. Oma annetusega seisad koos meiega kõigi inimeste inimõiguste eest. Selle eest, et eelarvamuste tõttu ei pärsitaks huvitavaid kultuurisündmusi nagu Rakvere filmifestival Festheart. Toeta meie kohtuvõitlust – anneta!

 

Tunned huvi inimõiguste vastu? Liitu meie uudiskirjaga!

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#strateegiline-hagelemine #vordne-kohtlemine
Ostukorv