Euroopa tööturul ei ole õnnestunud rassilist diskrimineerimist peatada – eriti vähemusrahvustest naiste hulgas

PRESSITEADE

Euroopa rassismivastane võrgustik (ENAR)

 

Hoolimata diskrimineerimisvastastest seadustest kogevad vähemusrahvustest ja -religioonidest inimesed tööd otsides ja töökohal rassilist diskrimineerimist, leiti Euroopa rassimivastase võrgustiku (ENAR) uues variraportis. Eriti puutuvad diskrimineerimisega kokku vähemusrahvustest naised*, keda puudutab nii rassiline, sooline kui ka klassipõhine diskrimineerimine.

Tänasel rahvusvahelisel rassismivastasuse päeval avaldatud variraportis kajastatakse rassismi ja diskrimineerimist tööl 23 Euroopa Liidu riigis viimase viie aasta jooksul. Rassiline diskrimineerimine on alates viimasest ENARi variraportist (2012-13) vähe muutunud, juba toona osutas raport pidevale diskrimineerimisele, millega vähemusrahvustest ja -religioonidest inimesed tööturul kokku puutuvad. Diskrimineerimisvastastest seadustest ei olda teadlikud ning neid ei täideta, ning mõned seadused ja poliitikad suisa piiravad sisserändajate ligipääsu tööturule.

Vähemusrahvustest ja -religioonidest inimestel on väiksem võimalus kandideerimisprotsess edukalt läbida. Belgias näitasid uuringud, et välismaiselt kõlavate nimedega inimestel on 30% väiksem võimalus töövestlusele kutsutud saada, võrreldes sarnase profiiliga, ent flaami päritolu nimedega kandidaatidega. Ungaris ütles iga teine roma, et on tööotsinguil kogenud diskrimineerimist. Diskrimineerivad värbamispraktikad ja struktuurne ebavõrdsus tähendab ka, et sisserändajate ja vähemusrahvustest inimeste hulgas kaldub töötuse protsent olema kõrgem ning nad on üleesindatud teatud töökohtadel ja -sektorites, eriti põllumajanduses, teeninduses ja hoolekandes. 

Tööl kogevad vähemusrahvustest ja -religioonidest inimesed lisatakistusi, kaasa arvatud rassism töökohal, palgaerinevused, töökoha ebakindlus ja, halvimatel juhtudel, ärakasutamine ning halvad töötingimused. Iirimaal on leiab kõige rohkem rassistlikke rünnakuid aset just tööl (31%). Saksamaal on Aafrika päritolu inimeste keskmine sissetulek kuus peaaegu 25% väiksem riigi elanike keskmisest kuusissetulekust. Itaalias ja Kreekas töötavad võõrtöölised tihti ebainimlikes ja orjastavates tingimustes, eriti põllumajandussektoris.

Vähemusrahvusest naistel on Euroopa tööturul mitmeid takistusi: nad on eriti haavatavad diskrimineerimise, ärakasutamise, seksuaalse ahistamise ja väärkohtlemise suhtes, töötavad madalamat kvalifikatsiooni nõudvatel töökohtadel (võrreldes nende tegeliku kvalifikatsiooniga – toim.) ning kogevad eraldatust teatud sektoritesse, eriti majapidamistööde valdkonda. Prantsusmaal on Aafrika päritolu naiste hulgas osalus tööturul kõige madalam. Küprosel kogeb enamus naissoost võõrtöölisi diskrimineerimist, ebavõrdset, ebaõiglast ja ahistavat kohtlemist, vägivalda ja/või seksuaalset vägivalda. Belgias oli 50% võrdõiguslikkuse küsimustega tegelevale asutusele naistelt laekunud kaebustest, mis puudutasid religioonipõhist (islam) diskrimineerimist, seotud diskrimineerimisega tööl.

“On šokeeriv näha, et tööturgudel üle Euroopa püsiva ja laialt levinud rassilise diskrimineerimise suhtes, eriti rassismi ja seksismi kattuvusel, on nii vähe ette võetud,” kommenteeris ENARi eesistuja Amel Yacef. “Vähemusrahvustest ja -religioonidest inimesed ning võõrtöölised on tööturu lahutamatu osa ning panustavad Euroopa majandusse. Struktuurne ja individuaalne rassism, mida nad tööturul kogevad, mõjutab nende elusid ning ei võimalda neil oma andeid täielikult rakendada. Euroopa Liidu riikide valitsused peavad viivitamatult kasutusele võtma ennetavad ja aktiivsed meetmed tööturu võimaluste võrdsustamiseks.”

„ENAR’s 2013-17 Shadow Report on racism and discrimination in employment in Europe“ põhineb 23 riigi kohalikul raportil: Austria, Belgia, Horvaatia, Tšehhi Vabariik, Küpros, Taani, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Iirimaa, Itaalia, Luksemburg, Malta, Holland, Poola, Portugal, Rumeenia, Sloveenia, Hispaania, Ühendkuningriik. Raport ja selle olulisemad järeldused on leitavad SIIT.

Euroopa rassismivastane võrgustik (ENAR) võitleb rassismi ja diskrimineerimise vastu ning toetab võrdsust ning solidaarsust kõigile Euroopas. See ühendab kohalikke ning riiklikke rassismivastaseid kodanikuühendusi üle Euroopa ning toob välja vähemusrahvustest ning -religioonidest inimesi puudutavaid murekohti poliitilistes aruteludes nii riiklikul tasemel kui ka Euroopas.

*Sõnakasutus “vähemusrahvustest naised” viitab vähemusrassi, -rahvuse ning -religiooni taustaga naistele ning ei pruugi hõlmata ainult rahvuslikku kuuluvust.

ENARi ingliskeelne pressiteade

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused #vordne-kohtlemine
Ostukorv