Inimõiguste Keskus liitus üleeuroopalise üleskutsega toetada Ungari vabaühendusi

Civil Society Europe kutsub Euroopa vabaühendusi liituma olulise petitsiooniga. Nimelt arutab Ungari parlament hetkel eelnõud, mis kohustaks kõiki riigi vabaühendusi, kes saavad aastas välisrahastust rohkem kui 24 000 eurot, end eraldi registreerima riiklikus registris ja avalikkuse ees spetsiaalselt sildistama.  Selline nõue kehtiks ka Euroopa Liidult tulnud toetuse kohta. Informatsioon, et tegu on välisrahastust saava vabaühendusega, peab olema selgelt kirjas nii organisatsiooni kodulehel kui kõikidel teistel avalikel materjalidel. Juhul, kui vabaühendus reeglite vastu eksib, on eelnõu kohaselt Riigiprokuratuuril õigus lõpetada organisatsiooni tegevus.

Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja Kari Käsper sõnas, et loomulikult peavad vabaühendused oma tegevust läbi viima läbipaistvalt ja seadustega kooskõlas, kuid riigi poolt seatud piirangud ei või kahjustada ühinemisvabadust kui üht inimõiguste olulist aluspõhimõtet. „Just sel põhjusel otsustasime keskusega üleskutsega liituda ja Ungari kolleegidele solidaarsust avaldada,“ lisas Käsper. Arutlusel olev nõue on selgelt vastuolus tänaste praktikatega Euroopa Liidus, kuid sarnane seadus eksisteerib näiteks Venemaal. ÜRO Inimõiguste Ülemvoliniku Amet on märkinud, et vabaühendustel peab olema õigus vabalt ja iseseisvalt oma projekte läbi viia ja nendeks rahastust leida. Civil Society Europe leiab, et selline vabaühenduste eraldi registreerimiskohustus ja sildikandmise nõue on diskrimineeriv ning selle eesmärk on kahjustada nimetatud organisatsioonide mainet ja kujutada neid kui ohtu ungarlastele.

Civil Society Europe on vabaühenduste võrgustike üleeuroopaline katus, mis seisab kodanikuühiskonna väärtuste ja koostöö eest. Vabaühenduste ja inimõiguste olukorra kohta Ungaris saab lähemalt lugeda siit ning üleskutsega liituda siin.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
Ostukorv