Suurimad ettevõtlust mõjutavad ja inimõigusi ohustavad tegurid: tänapäevane orjus, migratsioon ja liikumise jälgitavus

Riskinõustamisfirma Verisk Maplecrofti koostas aruande, kus on analüüsitud kümmet kõige olulisemat ettevõtlust mõjutavat inimõigustega seotud probleemi. Suurimate ohtudena üleilmsete ettevõtete tootemarkide mainele järgmisel aastal on välja toodud migrantide ja põgenike värbamine sunniviisilisele tööle, vähene tööeeskirjadest teavitamine tarneahela teatud osades ja tarnijate piiratud ülevaade.

Aruanne toetub ettevõtte üleilmselt kokku koondatud inimõiguste andmekogule ja pidevale tööle rahvusvaheliste äriühingute ja huvipooltega. Aruandes on välja toodud peamised esilekerkivad ohuvaldkonnad ettevõtete jaoks, kes kasutavad globaalseid tarneahelaid, ja antud strateegiline ülevaade inimõiguste olukorrast, et suurendada teadlikkust vastutustundlikest hankeprotseduuridest.

2016. aastal on peamine oht tarneahelas migrantide ebaeetiline värbamine

Verisk Maplecroft tõstab esile, et ettevõtete jaoks on kõige põletavam maineküsimus migrantide ja põgenike jätkuv ärakasutamine üleilmses tarneahelas. Aruande järgi on see küsimus esile kerkinud õigusaktidest (nt Ühendkuningriigi tänapäevast orjust käsitlev seadus) tulenevate kohustuslike aruandlusnõuete ja avalikkuse üha kasvava tähelepanu tõttu tarneahelatele pärast hiljutisi palju kära tekitanud migrantide orjatöö skandaale Tai mereannitööstuses. Aruandes mainitakse ära ka Euroopa rändekriis kui üks põhilisi ajendeid võimalikeks tulevasteks sunniviisilise töö juhtumiteks selle piirkonna ettevõtete mõjualas.

Tööjõuvahendajad on migrantide ärakasutamise pärast analüüsis ära märgitud kui kesksed tänapäevase orjuse taastootjad ning eetiline värbamine on sel aastal ettevõtete jaoks üks suuremaid proovikive. Kuna ebaeetilised vahendajad kasseerivad värbamise ja töökohtade hankimise eest ülemäära suurt vahendustasu, mida migrandid ei ole suutelised tagasi maksma, suunavad nad täiskasvanuid seeläbi töötama sunniviisilise tööga sarnastesse tingimustesse. Selline tava ohustab väidetavalt kõige enam toiduaine- ja tehnoloogiatööstust, jaemüüki ja tootmist.

Rohkem tähelepanu tarneahelate järelevalvele ja inimõigustest kinnipidamisele

„Ettevõtet ohustavaid riske suurendavad avalikkuse kasvav tähelepanu tarneahela varjatud osadele ja ettevõtte inimõigustealase käitumise jälgimine,” märgib Verisk Maplecrofti inimõiguste peaanalüütik dr Alexandra Channer. „Suure vaevaga väljateenitud tootemargi väärtuse vähenemine, tarbijate negatiivne reaktsioon ja eetilisusele tähelepanu pööravate investorite raha ettevõttest väljatõmbamine on tõsine oht nendele firmadele, kes aitavad teadlikult või teadmatult kaasa väärkohtlemisele.” Maplecroft usub, et avalikkuse tähelepanu äritavadele 2016. aastal ainult suureneb, sest ühiskond on üldiselt nihkunud vabatahtlikult inimõigustealastele nõuetele vastavuse teavitamiselt rohkem kohustusliku teavitamise poole, mis on saanud alguse sõjalisi konflikte rahastava mineraalitootmise ja tänapäevase orjuse tõttu. Ehkki osa ettevõtteid on välja töötanud ulatuslikud süsteemid esimese tasandi tarnijate töötingimuste jälgimiseks ja toetavad eetilist käitumist, ei suuda suur osa neist kontrollida, mis toimub tarneahela kaugemates osades, ega ole aruande väitel seetõttu enamasti valmis üha kasvavate raskustega silmitsi seisma.

Metallide ja mineraalide liikumise jälgitavus on IKT- ja tootmissektori jaoks oluline

Metallide ja mineraalide tarneahelate jälgitavus on analüüsis välja toodud kui infotehnoloogia- ja tootmissektori jaoks eriti suure tähtsusega tegur. Põhiosa suurimatest tina, volframi ja tantaali (mida kasutatakse paljudes tehnoloogia- ja autotööstuse toodetes) väljavedajatest paiknevad Verisk Maplecrofti sunniviisilise töö indeksi järgi väga suure riski kategoorias ning panevad ettevõtted seetõttu märkimisväärsesse ohtu, et neid võidakse seostada orja- ja lapstööjõu kasutamisega. Tooraine hankimine suure riskiklassiga riikidest õõnestab tõhusat nõuetele vastavuse tagamist ja tarneahelate eetilisuse kontrollimist, mis on mõeldud inimõiguste rikkumistes osalemise vastaste meetmetena.

Uued lahendused ja kõikehõlmav koostöö aitaksid probleeme ületada

Ülevaate üks põhisõnumeid on, et ettevõtteid peetakse vastutavaks kõigi töötajate eest, kes kasutavad teatud ressursse lõpptoodete valmistamiseks. Tootemargi maine on tugevalt seotud vastutuse laienemisega, mis paneb ettevõtted suuremasse ohtu, eriti kui neil – nagu paljudel teistel – ei ole veel õnnestunud välja selgitada toodete algset päritolu ega tagada tarneahelate läbipaistvust.

Aruande kokkuvõttes jõutakse järeldusele, et raskuste ületamiseks, näiteks ebaeetilise töölevärbamise vähendamiseks, peavad ühise vastutuse võtma ja koos tegutsema nii rahvusvahelised organisatsioonid ja riikide valitsused kui ka ettevõtted ja vabaühendused. Selleks et ettevõtted saaksid edukalt tuvastada, hallata ja maandada inimõigustega seotud riske oma üleilmsetes tarneahelates, läheb neil vaja uut töövahendite komplekti. Abiks on uudsete lähenemisviiside kasutuselevõtmine, näiteks tööliste võimestamine reaalajas mobiiliküsitluste kaudu, inimõigustealased koolitused ja pikaajaline partnerlus, millega premeeritakse eetilisi tarnijaid. Firmad võiksid ka ohjad enda kätte haarata ning teenida kasu tootemargi väärtuse tõusu ja üldise äriedu pealt.

Kümme ohtu inimõigustele, mida 2016. aastal silmas pidada:

  1. tööjõuvahendajad: suurem usaldus eetilise värbamise vastu
  2. tarneahelad: jälgitavuse tagamine
  3. audititest kaugemale vaatamine: tarneahela suhtes suurema vastutuse võtmine
  4. kohustuslik aruandlus: tarneahela läbipaistvuse soodustamine
  5. migratsioon: sunniviisilise töö ennetamine Euroopa tarneahelates
  6. äraelamist võimaldav töötasu: töötajate ja avalikkuse ootuste rahuldamine
  7. töötingimused: töötajate õiguste põhjalikum uurimine Vaikse ookeani partnerluslepingu raames
  8. sotsiaalne tegevusluba: turu aeglustumise mõju haldamine
  9. sugude võrdsus: tasustatud lapsehoolduspuhkus ja diskrimineerimist vähendavad meetmed
  10. ÜRO kliimamuutuste konverents COP 21: inimõiguste lõimimine kliimamuutuste mõjuga kohanemise ja nende leevendamise meetmetesse

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#mitmekesisus
Ostukorv