Kampaania tõstab fookusesse pagulased

Esmaspäeval, 18. märtsil algas Eesti Inimõiguste Keskuse üleriigiline kampaania, millega juhitakse tähelepanu pagulastele ja varjupaiga taotlemise põhjustele.

Taasiseseisvunud Eestis on rahvusvahelise kaitse saanud 83 inimest ning varjupaiga otsijate arv kasvab iga aastaga. Eesti Inimõiguste Keskuse rahvusvahelise sundrände teemalise avalikkuse teavitamise projekti juht Egert Rünne nentis, et nii laiem avalikkus kui ka poliitikud käsitlevad aga pagulasi endiselt üldise migratsiooni kontekstis. “On oluline, et kogu ühiskond teadvustaks pagulaste erilist olukorda ja varjupaiga otsimise põhjusi,” ütles Rünne. “Eesti on suutnud 20 aastaga üles ehitada turvalise ja stabiilse riigi, kus rängad inimõiguste rikkumised on harvad, samal ajal kui paljudel teistel rahvastel pole nii hästi läinud,” põhjendab Rünne vajadust aidata neid inimesi, kes oma kodumaal hetkel elada ei saa.

Algav kampaania aitab selgitada, et pagulane on inimene, kes on sunnitud oma kodumaalt lahkuma tagakiusamise, sõja või vägivalla tõttu. Interaktiivne veebikeskkond pakub külastajale võimaluse läbida virtuaalselt pagulase teekond koduriigist põgenemisest kuni Eestis pagulasstaatuse saamiseni. Veebikeskkonna avamist toetab välimeediakampaania viies linnas – Tallinnas, Tartus, Narvas, Pärnus ja Rakveres.

Kampaania raames jõuavad paljudesse kodudesse postkaardid, milles toodud erinevad põhjused, miks inimesed on sunnitud oma kodumaa hülgama ning teistest riikidest varjupaika paluma.
Pagulase teekonna saab nii eesti kui ka vene keeles läbida siin: www.pagulane.ee

Projektijuht Egert Rünne sõnas: “Pagulased pole numbrid paberil, vaid inimesed, kes on sageli pidanud palju läbi elama enne kui turvalisse kohta jõuavad. Igaühel neist on oma lugu ning postkaartidel ja kodulehel pagulane.ee saab mõnede pagulaste lugudega tutvuda.” Tuhanded inimesed on nädala jooksul külastanud interaktiivset veebikeskkonda www.pagulane.ee, kus on võimalik eesti või vene keeles läbida pagulase teekond oma koduriigist põgenemisest kuni pagulasstaatuse saamiseni.

Eesti Inimõiguste Keskus on avalikes huvides tegutsev sõltumatu sihtasutus, mille eesmärgiks on edendada inimõiguste kaitset Eestis ja mujal. Kampaania on osa inimõiguste keskuse rahvusvahelise sundrände teemalisest avalikkuse teavitamise projektist, mida kaasrahastavad Euroopa Pagulasfond ja EV Siseministeerium.

pagulane_plakat1 pagulane_plakat2 pagulane_plakat3

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv