Keskuse seisukoht Inimkaubanduse direktiivi ülevõtmise seaduse eelnõu kohta

Lp Hanno Pevkur
justiitsminister

Tänan, et pöördusite meie poole arvamuse saamiseks ohvriabi seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu, millega võetakse Eesti õigusesse üle Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiv 2011/36/EL, milles käsitletakse inimkaubanduse tõkestamist ja sellevastast võitlust ning inimkaubanduse ohvrite kaitset, kohta. Käesolevaga edastan Eesti Inimõiguste Keskuse seisukohad seoses mainitud eelnõuga.

1. Ohvriabi seaduse § 3 lg 1¹ ja § 3 lg 12  sõnastus peaks olema alljärgnev:

„(11) Inimkaubanduse ohver on isik, kelle suhtes toime pandud kuriteo kohta on alustatud kriminaalmenetlust või edastatud kuriteoteade karistusseadustiku §-s 133–133³, 138-140 või 175 sätestatud kuriteo tunnustel.

(12) Käesoleva seaduse tähenduses on seksuaalselt väärkoheldud alaealine alla 18-aastane isik, kelle suhtes toime pandud kuriteo kohta on alustatud kriminaalmenetlust või edastatud kuriteoteade karistusseadustiku §-s 141–146 või 178–180 sätestatud kuriteo tunnustel.”

Antud muudatused on vajalikud tagamaks nende inimkaubanduse ohvrite õiguste kaitse, kelle suhtes toime pandud inimkaubanduse juhtumi puhul ei ole kahtlustatav tuvastatav, kuid inimkaubanduse episood on tõendamist leidnud.

Kuna inimkaubanduse direktiivi artikkel 11 punktist 1 tulenevalt tuleb riigil inimkaubanduse ohvrile pakkuda abi ja toetust ka enne kriminaalmenetlust, siis on oluline tagada ohvriabiteenuse kättesaadavus ohvrile enne kriminaalmenetlust, mitte aga alles siis, kui menetlus on algatatud.

2. Ohvriabi seaduse § 3 täiendamine lõikega 21  sõnastus on arusaamatu:

„(21) Käesoleva paragrahvi lõike 2 punktides 3–8 nimetatud teenuseid on õigus saada vaid inimkaubanduse ohvril ja seksuaalselt väärkoheldud alaealisel. Teenuseid osutatakse kuni vajaduse äralangemiseni.”

Arusaamatuks jääb, kes hindab vajaduse äralangemist. Vajaduse äralangemise hindamise eest vastutavad isikud tuleks kindlaks määrata. EIK soovitus on, et teenuse vajaduse äralangemise kohta annaksid hinnangu teenust osutavad spetsialistid (meedikud, pshühholoogid jne).

3. Ohvriabi seaduse § 3 lg 22

Eelnõu kohaselt: “Inimkaubanduse ohvrile ette nähtud teenuseid on õigus saada isikul, kelle puhul on Sotsiaalkindlustusametil tekkinud kahtlus, et selle isiku suhtes on karistusseadustiku §-s 133–133³, 138–140 või 175 sätestatud kuritegu toime pandud ja Sotsiaalkindlustusamet on esitanud uurimisasutusele või prokuratuurile kuriteoteate kriminaalmenetluse alustamise otsustamiseks. Kui kriminaalmenetlust ei alustata, osutatakse isikule teenuseid kuni Sotsiaalkindlustusameti teavitamiseni kriminaalmenetluse alustamata jätmisest uurimisasutuse või prokuratuuri poolt.”

Peame piiravaks ka seda, et teenuste saamise õigus on seotud sellega, kas Sotsiaalkindlustusametil (SKA)  tekib kahtlus,  et isiku suhtes on toime pandud karistusseadustiku §-s 133–133³, 138–140 või 175 sätestatud kuritegu.

Juhul, kui ohvri tuvastamise õigus on ainult Sotsiaalkindlustusametil, eeldab see SKA ametniku täieliku kompetentsi inimkaubanduse ohvri tuvastamisel. Kuid kuidas jõuab info inimkaubanduse ovhrist SKA-sse?

See välistab ohvri tuvastamise teiste ametnike ja spetsialistide poolt ehk katmata on juhtumid, mil esmane kokkupuude isikuga, kelle suhtes tekib kahtlus, et tegu võib olla inimkaubanduse ohvriga, on PPA ametnikel ja muudel spetsialistidel ning ametnikel. Samadel põhjendustel peame piiravaks ka  seda, et kuriteoteate esitamise õigus on antud ainisikuliselt SKA-le.

Samuti peame ohvri õigust piiravaks seda, et kriminaalmenetluse alustamata jätmisest teate saamisel langeb ära ohvri õigus saada § 3 lg 2 nimetatud teenuseid edasi. Kui teenuse vajalikkus on eelnevalt tuvastatud spetisalistide poolt (psühholoog, meditsiinitöötajad, arstid jne) ning on tuvastatud inimkaubanduse episood, ei tohiks katkestada teenuste osutamist enne, kui teenuse osutamise vajadus on ära langenud.

Palun arvestada eeltoodut eelnõu menetlemisel ning muutmisel. Oleme hea meelega valmis oma seisukohti lähemalt selgitama.

Lugupidamisega,

Kari Käsper

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused-eestis
Ostukorv