UNHCR kohtus Baltikumi koostööpartneritega

29. oktoobril kohtusid Stockholmis UNHCR-i Baltikumi koostööpartnerid, kellega arutati läbiviidud projekte ning edasist koostööd. Eesti Inimõiguste Keskust esindas Anni Säär. Teised osalejad olid Eesti Pagulasabist, Läti Inimõiguste Keskusest ja Leedu Punasest Ristist ning kohtumisel viibis ka Leedu UNHCR-i esindaja.

UNHCR-i arvates on oluline harida inimesi teemal, kes on pagulane ning miks nad Euroopasse tulevad. Samuti on nende hinnangul vaja tegeleda islamofoobia küsimusega. Avasõnades toodi välja, et riikides tuleks tagada kvaliteetsed varjupaiga protseduurid – kõik, kes ei vasta rahvusvahelise kaitse saamise tingimustele tuleb saata tagasi. See tagaks olukorra, kus riikidesse jääksid ja abi saaksid vaid need põgenikud, kes rahvusvahelise kaitse saamise tingimustle vastavad.

Kohtumisel rõhutati vajadust kvaliteetse ja kättesaadava integratsiooniprogrammi järele ning õigusabi ja nõustamise kättesaadavuse vajalikkust. Õigusabi kättesaadavus tagab, et pagulased (sh varjupaigataotlejad) oleksid teadlikud oma kohustustest ning õigustest. Nõustamise käigus on oluline rõhutada, et varjupaigataotlejatel ei ole õigust riiki valida, kus nad varjupaika soovivad ning selgitamist vajavad menetluse ajal riigist lahkumise tagajärjed. Ümberasustamise paremaks korraldamiseks leiti, et samamoodi on vajalik informatsiooni jagamine kohapeal ning võimalusel video mõne ümberpaigutamise läbi teinuga.

Anni Säär

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv