Anni Säär osales inimkaubanduse vastase platvormi koosviibimisel

21. ja 22. mail toimus Brüsselis viies EL-i kodanikuühiskonna platvorm inimkaubanduse vastu (EU Civil Society Platform against Trafficking in Human Beings). Platvormi vedas ja päevad võttis kokku Euroopa Komisjoni inimkaubanduse vastase võitluse koordinaator Myria Vassiliadou (EU Anti Trafficking Coordinator, European Commission).

Esimesel päeval viidi kohalolijad kurssi, mida on Euroopa Komisjon vahepeal seoses inimkaubanduse vastu võitlemisega uurinud ja teinud. Seejärel jagunesid kodanikuühiskonna liikmed töögruppidesse. Gruppides jätkati ka teisel päeval, mille lõpus tehti ettekanded nende järeldustest ja tulemustest. Koostati kolm töötuba:

  • lapsed kui kõrge riskigrupiga potentsiaalsed inimkaubanduse ohvrid (children as high risk group of trafficking);
  • süvenevad mured, sh fiktiivabielud, sunnitud kuritegevus ja inimkaubandus elundite eemaldamise ja elunditega kaubitsemise eesmärgil (emerging concerns (including): sham marriages, forced criminality, trafficking in human beings for the purpose of organ removal vs. organ trafficking);
  • inimkaubanduse ennetamine (prevention of trafficking in human beings).

Eesti Inimõiguste Keskuse õigusekspert Anni Säär võttis osa inimkaubanduse ennetamise töögrupist. Selles arutleti, mida saaksid riigid ette võtta, et inimkaubandust ennetada. Antud töögrupis toodi välja, et kampaaniad teadlikkuse tõstmiseks on efektiivsed, kui need on suunatud konkreetsele sihtgrupile. Samuti toodi häid näiteid riikidest, kus tehakse koostööd ettevõtetega, selleks et inimkaubanduse vastu võidelda – nt. tehti koostööleping ettevõttega, kes pakkus töökohti haavatavasse gruppi kuuluvatele inimestele, kelle suhtes oli põhjendatud arvata, et nad võiksid sattuda inimkaubanduse ohvriks.

Lisaks märgiti, et on jätkuv vajadus koolitada ametnikke, prokuröre, kohtunikke ja teisi ohvritega tegelevate asutuste töötajaid. Tihti pole vaja ka olemasolevat seadust muuta, vaid seda eesmärgipäraselt kohaldada.

Üks meede, mis aitaks inimkaubanduse ohvriks langemist ennetada või millest oleks inimkaubanduse ohvritele kasu, oleks tasuta õigusabi. Sellisel juhul saaks näiteks enne välismaale tööle minemist nõu küsida ja saada õiguslik hinnang pakutavale lepingule. Seejuures peaks tasuta õigusabi olema kättesaadav nii EL kodanikele kui ka kolmandtest riikidest pärit isikutele.

Ühe teemana arutati ka, et kas oleks mõistlik või võimalik seada alaealiste reisimisele teatud nõuded – praeguses olukorras on alaealiste kaubitsemine tehtud väga lihtsaks, sh alaealiste toimetamine väljapoole EL liikmesriike.

Inimkaubanduse vastu võitlemiseks oleks vaja suunata politsei töösse enam ressursse, kuna kriminaalid on hästi organiseeritud, neil on head juristid ning neil on palju raha. Karistused tööandjatele pole samas piisavalt efektiivsed olnud, kuna trahvide suurused ei pane ettevõtteid ümber mõtlema.

Inimkaubanduse vastu võitlemine on äärmiselt oluline. Nii nõudlus kui ohvrid liiguvad ka liikmesriikide siseselt. Tihtipeale ei pruugi inimkaubanduse ohvrid resideeruda ühes liikmesriigis, vaid ringlevad jälgede hajutamiseks erinevate riikide vahel.

On äärmiselt tähtis, et ühiskonnas oleks kõigil tasanditel kindel arusaam, et inimkaubandus on tänapäeva orjus ning see ei ole mitte mingil juhul aktsepteeritav!

Anni Säär

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv