Keskus koolitas võrdse kohtlemise teemadel juriste

10. ja 14. oktoobril korraldas inimõiguste keskus koolitused võrdse kohtlemise ja mitte-diskrimineerimise õiguse teemadel, millest võttis lisaks meie enda töötajatele osa veel 11 juristi ja advokaati. Esimene koolituspäev keskendus Eesti õigusele ning koolitajaks oli Hille Naaber võrdõiguslikkuse voliniku büroost. Teine koolituspäev keskendus rahvusvahelisele, eelkõige Euroopa õigusele ning koolitajaks oli Mark Bell Leicester ülikoolist Suurbritanniast.

Kogu päeva kestnud koolitused andsid juristidele ja advokaatidele kiire ülevaate diskrimineerimist reguleerivatest õigusaktidest Eestis ja rahvusvahusvahelises õiguses. Kui Eesti õiguse ülevaade keskendus suuresti soolisele võrdõiguslikkusele, siis rahvusvahelise õiguse ülevaade täiendas seda diskrimineerimise teemaga puude ja seksuaalse sättumuse tunnusel. Koolitajad selgitasid otsese ja kaudse diskrimineerimise ning ahistamise mõisteid. Arutati kuidas diskrimineerimist ja ahistamist tuvastada ja tõendada ning mis piiranguid hetkel seadused Eestis panevad.

Teisel koolituspäeval andis Mark Bell ülevaate viimase aja arengutest ning võimalusest kasutada neid ka Eesti õiguse tõlgendamisel. See pakkus juristidele ja advokaatidele erilist huvi, kuna Eestis on kohtupraktika sellel teemal väga väike. Seetõttu on vaja seaduse tõlgendamiseks ja argumenteerimiseks kohtus lisaabi, mida pakuvad EL Kohtu ja Euroopa Inimõiguste Kohtu praktikad.

Suurt huvi tunti eelkõige diskrimineerimise teema vastu töövaldkonnas, kuna neid juhtumeid nii töötajate kui ka tööandjate vaatenurgast on juristide ja advokaatide praktikas kõige rohkem. Palju küsimusi tekkis kahju hüvitise suuruse ja diskrimineerimise tõendamise kohta.

Koolitus osutus edukaks. Osalejad olid väga huvitatud ja hüpoteetiliste juhtumite lahendamine tõi kaasa elavat arutelu. Koolitused kinnitasid seda, et huvi teema vastu on – osalejad ohverdasid nende jaoks kaks täispäeva oma tööajast. Kindlasti kaalume keskuses sarnaseid ja mõnda võrdse kohtlemise konkreetsesse aspekti süviti minevate koolituste korraldamist ka tulevikus.

 

Sven Veltmann, advokaat advokaadibüroost THOR:
“Võrdse kohtlemise õiguse koolitusel osalemine andis hea võimaluse täiendada seniseid teoreetilisi ja praktilisi teadmisi. Argises töös leiab võrdse kohtlemise õiguse rakendamine aset eelkõige tööõiguses, kuid koolitus andis hea ülevaate ka teistest rakendusvaldkondadest (sotsiaalhoolekande, hariduse ja kaupade teenuste kättesaadavuse osas). Koolituse II osa, milles käsitleti Euroopa õigust, tegi senisest selgemini arusaadavaks siseriikliku võrdse kohtlemise õiguse mõistete sisustamise võimalused ja selgitas Euroopa kohtupraktika pinnalt viimaseid seisukohti. Koolitus jättis oma ülesehituse ja korraldusliku poole osas hea mulje, sest see tegi ettekannete ja materjali jälgimise hõlpsaks ning kiiresti omandatavaks. Oluline rõhk oli seminari osal, mis võimaldas aktiivselt kehtiva õiguse rakendusvõimaluste üle arutleda.”

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv