Euroopa vabaühendused taunivad võrdõiguslikkuse voliniku portfelli kaotamist

Eelmisel nädal selgus Euroopa Komisjoni uue komisjoni koosseis ja volinike portfellide jaotus. Kui seni on võrdõiguslikkuse valdkonnal olnud eraldi volinik, siis uues koosseisus selline portfell kaob. Juurde on loodud valmisoleku ja kriisiohje voliniku koht, mille vastutusalas on paljude muude ülesannete kõrval ka võrdsete võimaluste valdkonnaga tegelemine Euroopa Liidu tasemel. Eesti Inimõiguste Keskus liitus rohkem kui 50 Euroopa vabaühenduse pöördumisega Euroopa Komisjonile ja avalikkusele, et väljendada muret ja nördimust ning kutsuda Euroopa Komisjoni üles tagama, et võrdse kohtlemise põhimõtted jääks ELi töö prioriteediks ka edaspidi.

Oma kirjas tuletavad vabaühendused Euroopa Komisjonile meelde, et Euroopa visioon on olnud võrdsuse liit (Union of Equality), kuid võrdõiguslikkuse portfellist loobumine ja selle ühendamine kriisijuhtimise ja valmisolekuga kujutab endast märkimisväärseid riske. Arvestades kriiside kiiret ja sageli ülekoormavat iseloomu, võib hõlpsasti juhtuda, et võrdsuse küsimused lükatakse kriisijuhtimise tõttu tagaplaanile.

Uus korraldus võib ohustada ka võrdsuspoliitika järjepidevat ja läbimõeldud rakendamist, kuna kriisid – olgu siis pandeemiad, sõjad, majandus- või keskkonnakatastroofid – võivad hõivata uue voliniku aja ja tähelepanu. Viimased aastad on näidanud, et kriisidel on võime üle koormata isegi kõige pühendunumad ametnikud.

Inimõiguste keskus liitus vabaühenduste üleskutsega, milles palume Euroopa Komisjonil tagada, et võrdsus jääks ELi töö keskseks prioriteediks. Kutsume Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyenit üles kinnitama nii oma uue koosseisu kui ELi pühendumust võrdõiguslikkuse teemadele ning tagama, et uue ja laia mandaadiga volinikul oleks vajalikud ressurssid ja võimekus, et sisukalt tegeleda ka võrdõiguslikkuse valdkonnaga.

Pöördumisele on teiste seas alla kirjutanud enamik suurtest üleeuroopalistest vabakondlikest võrgustikest nagu näiteks laste õigustega tegelevate organisatsioonide katusühendus Eurochild, vanemaealiste huvikaitsevõrgustik AGE Platform Europe, Euroopa rassismivastane võrgustik ENAR ja paljud teised.

Loe avalikku pöördumist (inglise keeles)

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv