Oscarile nomineeritud dokumentaalfilm Luhanski lastekodust linastub Eesti kinodes

Eesti Inimõiguste Keskus koostöös Saksa suursaatkonnaga Tallinnas toob Eesti vaatajateni hinnatud Taani režissööri Simon Lereng Wilmonti dokumentaalfilmi “Kildudest maja” (A House Made of Splinters, 2022). Mitmetel mainekatel festivalidel auhindu noppinud ja parima dokumentaalfilmi Oscarile kandideeriv film linastub 28. veebruaril Tartus ja 3. märtsil Tallinnas.

Ukrainas toimuva sõja esimese aastapäeva puhul kutsume huvilisi vaatama dokumentaafilmi väga haavatavast grupist – kõigepealt vanemateta ja seejärel sõja jalgu jäänud lastest. Paari aasta jooksul üles võetud film kesksendub kolme lapse – Kolja, Eva ja Saša – saatusele, kes on leidnud varjupaiga rindejoone lähedal asuvas lagunevas lastekodus. Lastekodu töötajad annavad endast kõik, et tekitada lastes turvatunnet, andes endale aru, et turvalisus on näiline rohkem kui ühes mõttes – laste jaoks oleks tegemist vaid vahepeatuse, ajutise koduga isegi siis, kui alanud poleks sõda. Tänaseks teame, et varsti pärast filmimise lõppu olid lapsed sunnitud põgenema Venemaa rünnakute eest.

Film on võitnud ohtralt mainekaid auhindu, sh parima režissööri preemia Sundance’i filmifestivalilt, Põhjamaade parima dokumentaalfilmi auhind Göteborgi filmifestivalilt ning Thessaloniki filmifestivali peapreemia (kõik 2022) ja kandideerib parima dokumentaalfilmi  Oscarile 2023.

“Kildudest maja” linastub 28. veebruaril kell 19.45 Tartu Elektriteatris (link) ja 3. märtsil kell 17 kinos Artis (link).

Film linastub ukraina keeles, ingliskeelsete subtiitritega. Sissepääs tasuta.

Inimõiguste saadikute võrgustiku tegevusi rahastab Euroopa Majanduspiirkonna toetuste Aktiivsete Kodanike Fond, mille operaatoriks Eestis on Avatud Eesti Fond koostöös Vabaühenduste Liiduga.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused #pagulased
Ostukorv