Aitasime lesbipaaril saada õiglane lahend ringkonnakohtust

Sel sügisel pöördus meie poole lesbipaar, kelle peresisest lapsendamist ei saatnud edu hoolimata sellest, et riiklik pereuuring oli nende suhtes igati positiivne. Tartu maakohus jättis rahuldamata ühe naise sooviavalduse lapsendada oma elukaaslase laps, keda nad on sünnist saadik koos kasvatanud. Lapsendamisest keeldumine oli selgelt eelarvamuslik, aitasime paaril seda edukalt vaidlustada.

Kooseluseadus võimaldab peresisest lapsendamist ja seda ka meie poole pöördunud paar taotles. Sotsiaalkindlustusameti lastekaitsespetsialisti poolt läbiviidud pereuuring toetas lapsendamist igati, tegu on majanduslikult ja muul viisil väga hästi toime tuleva perega. Koos plaaniti last ja koos on last ka tema sünnihetkest saadik kasvatatud. Negatiivse otsuse tegi kohtunik, kes on sarnase otsuse teinud teises kaasuses ka varem ning saavutasime tookord ringkonnakohtus võidu, siit võib lugeda toonase loo kohta pikemalt.

Inimõiguste osa on igaühe õigus turvalisele perekonnaelule ning seejuures tuleb lastega seotud perekonnaasjades alati lähtuda lapse parimast huvist. Lapsendamine tagab lapsele ja vanematele kindlustunde, sest annab võimaluse mõlemale vanemale teha lapsega seotud otsuseid ja toiminguid, näiteks minna arsti juurde, anda lapse eest allkirju (lasteaiakoha taotlemine, huviringide lepingud jne) ning välismaal reisida. Kuna kohtuotsus oli põhjendustelt selgelt eelarvamuslik, siis võtsime asja ajada koos meie hea partneriga, advokaadibürooga Sirel&Partnerid. Advokaatide Kalle-Kaspar Sepperi ning Tõnis Looritsa abiga esitasime määruskaebuse. Ringkonnakohus oli meiega nõus ning tühistas maakohtu otsuse. Kogu protsessi kohta võib lugeda ka Eesti Ekspressis ilmunud artiklist.

See paar on tänaseks oma murele lahenduse leidnud. Meie poole pöördub aga pidevalt teisi inimesi, kelle õigusi on riivatud ning kes vajavad abi. Et me saaksime neid aidata, on meile abiks advokaatidest partnerid ja annetajad. Toeta meid palun oma annetusega, et saaksime edaspidigi Eesti inimesi nende olulistes kohtuvaidlustes toetada.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#strateegiline-hagelemine #vordne-kohtlemine
Ostukorv