Kriitilise meediatarbija põhimõtted

Eesti Väitlusselts on koostanud põhimõtted, mis aitavad läbi näha valeuudiseid ja esile tõsta head ajakirjandust. Need juhised on üks tänavuse Arvamusfestivali käegakatsutavatest kasudest, mida on oluline jagada nii noortele kui kogenud meediatarbijatele.

  1. Mitu allikat on parem kui üks – võrdle erinevate allikate informatsiooni.
  2. Suhtu ettevaatusega anonüümsetesse allikatesse.
  3. Uuri meediaväljaannete ja autorite tausta – mis lugusid on varem avaldatud ja kas need on olnud objektiivsed.
  4. Ära lange konspiratiivse mõtteviisi ohvriks – enamus konspiratiivseid teooriaid on lihtsalt ja loogiliselt kummutatavad.
  5. Suhtu statistikasse ettevaatlikult – statistikaga on võimalik manipuleerida vastavalt kontekstile.
  6. Teemakäsitlustesse ja narratiividesse, mis ühtivad sinu mõttemaailmaga, suhtu sama kriitiliselt kui nendesse, mis lähevad sinu mõttemaailmaga vastuollu.
  7. Murra välja omaenda meedia mullist – otsi ja tarbi aktiivselt meediaväljaandeid või arvamusliidreid, kelle maailmavaated erinevad sinu omadest.
  8. Kuula/vaata avalikke diskussioone ja debatte, kus vastanduvad erinevate vaadetega osapooled – need aitavad sul mõista vastaspoole seisukohti.
  9. Võta endale aktiivne faktikontrollija roll – kontrolli uudist ja selles sisalduvaid fakte enne, kui seda oma sotsiaalmeedia kanalis levitad.
  10. Toeta meediakanaleid, mille uudised järjepidevalt sinu kriitilise meediakontrolli läbivad – need on uudisteagentuurid, milles ajakirjanikud teevad tänuväärset tööd.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
Ostukorv