Vabamu räägib okupatsioonist ja vabadusest

Laupäeval sai avamismaratoniga uue hoo sisse Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu. Soovitame võtta mõned tunnid, et mõelda seal vabaduse hapruse ja vabaduse tähenduse peale – okupatsioonid minevikus hoiatavad meid tegemast samu vigu tulevikus.

Uus püsinäitus kujutab teekonda okupatsioonidest vabaduseni. Iga külastaja saab kassast kaasa e-giidi, mis muudab muuseumis käigu ajalooliseks rännakuks Eestit okupeerinud totalitaarsetest režiimidest kuni tänapäevani. E-giid annab hea võimaluse nii kuuldut korrata, kiiremini edasi liikuda või ka ainult objektide kohta lugeda.

Püsinäitus koosneb viiest osast. Esimese, Eesti okupatsioonide inimvaenulikkust avatakse läbi eestimaalaste lugude, kelle „süüks“ võimude silmis oli enamasti iseendaks olemine. Igal esemel on oma lugu lisaks üldisele ajastutaustale.

Teine osa räägib võõrvõimu eest põgenemisest ja toob esile väliseesti ajaloo. Kesksel kohal on 1944. aasta sügisel Rootsi põgenemiseks kasutatud paat ning esmakordselt avalikkusele eksponeeritud originaalkaadrid laev Triina teekonnast.

Nõukogude perioodile keskenduv näituse osa näitab, milliseid ideoloogilisi valikuid ja dilemmasid uus kord inimestes tekitas ning kuidas okupatsioonivõimudele vastu hakati. Külastaja saab reaalselt püüda vastata võimatuna näivatele küsimustele, mis puudutavad sõprade ülesandmist, vastuhakku või kohandumist – kuidas oleksid käitunud sina? Kas tingimustes, kus su isiklik vabadus poleks tagatud nii nagu tänases Eestis, oleksid su valikud olnud teised?

Edasi viib näitus iseseisvuse taastamise korrusele, mis räägib Eesti loo alates 1987. aasta fosforiidisõjast kuni Eesti Euroopa Liitu astumisega 2004. aastal. Näituse viimane osa puudutab vabadust tänasel päeval.

Väljapaneku muudab huvitavaks just lähenemine mitte nö ametliku ajaloo perspektiivist, vaid läbi inimeste üldistusjõuliste lugude – need kokku moodustavadki ajaloo.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused #pagulased
Ostukorv