Tere tulemast vaba ajakirjanduse riiki!

Selline oli Soome suurima ajalehe Helsingin Sanomat sõnum kahes keeles sõnum Venemaa ja USA presidentidele. Ei Vladimir Putin ega Donald Trump suhtu vabasse ajakirjandusse just soosivalt. Helsingin Sanomat on kokku võtnud ka presidentide saabumisele eelneva päeva meeleavaldused.
Värvilisi betoontakistusi on mitmel pool paika pandud, pargitud suuri treilereid liiklust takistama, üles seatud ajutisi liiklusmärke, politseinike juurde toodud ja muidugi annavad oma osa julgeoleku tagamiseks mõlema külastajamaa vastavad teenistused.

Kahe suurriigi presidendile on suunatud Greenpeace‘i plakat Kallio kiriku tornis: „Warm our hearts, not our planeet“, soojendage meie südameid, mitte meie planeeti. Greenpeace’i sõnul on nende eesmärk meenutada president Trumpile ja president Putinile, et maakera ähvardava ilmastikukriisi lahendamiseks tuleb tegutseda kohe. Kallio kirik jagab sama muret ning nende sõnul on kiriku torn on alati lootuse sümbol.

Pühapäevane suurmeeleavaldus Helsinki Calling kulges Kaisaniemi linnaosast Senaatintorile ja kogus hoolimata pea 30-kraadisest kuumusest politsei andmetel u 2500 inimest, et tuletada meelde inimõiguseid, demokraatiat, ajakirjandusvabadust ja keskkonnakaitset. Plakatid kutsusid presidente inimõigusi austama – või vähemalt oma käsi inimõigustest eemal hoidma, nagu oli kirjas ühel Trumpile suunatud plakatil „Do not crab nobodys pussy, do not crab nobodys pussyhumnarights!“ Putinile tuletati meelde Venemaa tegevust Tšetšeenias, Gruusias, Ukrainas ja Süürias.

Soomlaslikult rahumeelsel liikus linnas ringi ka seltskond tuuribussiga, kes soovis Trumpile ja Putinile õnnistust ja oma otsuste järelekaalumist. Senaatintoril pidasid kõne ka mitmed tuntud avaliku elu tegelased nii Soomest kui välismaalt, teiste seas pöördus presidentide poole kirjanik Sofi Oksanen.

”Homme, minu oranž sõber, kohtud siin oma parima sõpsi Putiniga, kellele võid oma ameti eest tänulik olla. Te ei räägi inimõiguste rikkumisest, need teid ei huvita. Seepärast räägime neist asjades meie siin. Neist ei vaikita, sest vaikimine tähendab heakskiitu ”, Oksanen puhui.

Let’s make human rights great again for fucks sake“ pöördus üks meeleavalduse plakatitest presidentide poole. Nõustume igati üleskutse sõnumiga, isegi kui vormilist külge on raske toetada. Kahjuks annab tänapäeva maailmas ebaväärika väljenduslaadi eeskuju just mõlemad presidendid.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
Ostukorv