Inimõiguste Keskus jätkab varjupaigataotlejate õigusnõustamist

Projekti eemärgiks on varjupaigataolejatele õigusabi kättesaadavuse parandamine ning vastuvõtutingimuste seire Eestis. Koostöös soovitakse parandada:

  • varjupaigataotlejate ligipääsu õigusabile ning lahendustele Eesti Vabariigis;
  • vastuvõtu tingimusi nii vastuvõtu keskustes kui ka Harku kinnipidamiskeskuses.

Projektiperioodi vältel, ehk 01.01.2017- 31.12.2017 jooksul pakuvad EIKi õiguseksperdid õigusnõustamist ning -abi varjupaigataotlejatele esimese astme varjupaigamenetluses ehk Politsei- ja Piirivalveameti poolt läbi viidavates menetlustoimingutes.

Nõustamine hõlmab endas tasuta õigusabi, varjupaigataotlejate esindamist Politsei- ja Piirivalveameti poolt läbi viidavates varjupaiga menetlustoimingutes, sealhulgas esindamine varjupaigaintervjuudel ja Politsei- ja Piirivalveametile eel varjupaiga otsustele vastuskirjade koostamist.

Õiguseksperdid tuvastavad nõustamise käigus strateegilisi kohtukaasusi, millest võiks abi olla rahvusvahelise kaitse vajaduse menetluse ehk varjupaigamenetluse kvaliteedi parandamisel Eestis.

Lisaks eelpool mainitule teostavad õiguseksperdid korra kvartalis seirevisiite nii Vao ja Vägeva majutuskeskustesse kui ka Harku kinnipidamiskeskusesse. Seirevisiitide eesmärk on koguda ning hinnata informatsiooni, mis puudutab varjupaigataotlejate ligipääsu tasuta riigi õigusabile nende varjupaiga ning kinnipidamis asjades esindamiseks. Oktoobri alguseks valmib ka kirjalik analüüs tasuta riigi õigusabi kvaliteedi ning kättesaadavuse kohta.

Lisaks projektis ettenähtud õigusekspertidele kaasatakse projetitegevusse vabatahtlikke ning praktikante assisteerimaks projekti meeskonda.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv