Murekohad rassismi valdkonnas Euroopas toimuvast

24-25.11.2016 toimus Brüsselis ENARi (European Network Against Racism) võrgustiku kohtumine. Kohtumisel oli esindatud ka Eesti Inimõiguste Keskus. Vahetati kogemusi, häis praktikaid ning tehti ettekandeid hetkel toimuvast mitmetes liikmesriikides ning õiguslikust olukorrast üldisemalt.

Toodi välja, et keegi ei tea veel mõju vähemustele, mida võib avaldada terrorismi tõkestamise direktiiv. Mõju analüüsi (sh inimõigustele) ei ole läbi viidud ning seetõttu rõhutati, et igas liikmesriigis tuleks eraldi vaadata millist mõju see praktikas omama hakkab. Märgiti, et terrorismi mõiste on äärmiselt lai ning selle tõttu võib see teha rohkem kahju kui kasu.

Osades liikmesriikides, kus on kasutusele võetud terrorismi tõkestamiseks konkreetseid meetmeid, on tõsnud inimõiguste organisatsioonidele kaebuste arv inimõiguste rikkumise kohta. Isikute pangakontosid suletakse, rassilist profileerimist nähakse üigem normi kui erandina, kodude läbiotsimisi viiakse läbi ka öösiti, puuetega inimestele on ligipääs metroodese teatud kohtades raskendatud. Noored usu- või rassivähemusse kuuluvad noored tunnevad end tõrjutuna ning osadel on tekkinud identiteedikriisid. Mõni noor tunneb, et ainuüksi moslemiks olemist nähakse kui provokatsiooni, kuigi ta ei provokeeri, ta lihtsalt on. Märgiti, et riigid ei näe milline mõju on nende poliitikal inimestele.

Toodi välja, et mitmetes liikmesriikides ei tegeleta vaenukuritegudega ning vähemuste poolt tehtud avaldused jäetakse lihtsalt tähelepanuta. Paljud vähemusse kuuluvad inimesed ei tee enam politseile seetõttu avaldusi ning kannatavad riigipoolse tegevusetuse tagajärjel.

Lisaks arutati meedia (sh sotsiaalmeedia) rolli vihakõnes ning kuidas meedia aitab teadlikkust tõsta.

Lõpetuseks toodi välja, et inimesed võtavad paljusid asju iseenesest mõistetavana. Peaksime olema õnnelikud selle üle, et meil on rahu. Peaksime suhtlema oma naabritega ning tuttavatega ning saama aru, et vaadetel, usul ja nahavärvil ei ole tähtsust ning koos saab eksisteerida ka teiste õigusi austades.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv