ECRE aastakonverentsi muljed

Eelmisel nädalal, 12.-14. oktoobril, viibis Eesti Inimõiguste Keskuse õigusnõustaja Kristi Toodo Berliinis, ECRE (European Council on Refugees and Exiles) aastakonverentsil.

  • Esimene päev keskendus peamiselt ECRE ning selle liikmete tõhusamale koostööle olukorras, kus väljakutseid on palju ning riikidesse saabuvate pagulaste arv väga suur. Päeva lõpetanud töötoas arutleti seaduslike ning turvaliste rändekanalite üle, et peatada inimsmugeldajate ning -kaubitsejate tegevust. Kogemusi ning mõtteid jagasid erinevate riikide eksperdid. Peamiste võimalustena olid kõne all humanitaarviisade väljastamine, perekondade taasühendamine, ümberasustamine ja ümberpaigutamine. Muret avaldati kestva sõjalise olukorra päerast nii Süürias kui Iraagis, kuid ka tsiviilsõja lävel olevate Aafrika riikide üle. Samuti tutvustati sel päeval ECRE plaani alustada tihedamat ning ametlikku koostööd UNHCRiga.
  • Teisel päeval toimusid peamiselt töötoad, kus sai valida erinevate teemade vahel. Tulenevalt EIKi tegevusest pagulasvaldkonnas, sai valitud õigusalased töötoad teemadel, kuidas tõhustada võrgustikku kuuluvate liikmete vahel koostööd ning kogemuste jagamist, mis on erinevate riikide peamised õigusalased küsimused hetkel ning kuidas saaks ECRE olla kasulikuks partneriks meie igapäevatöös. Ühtlasi osales ühes töötoas hulgaliselt rahvusvaheliste õigusbüroode esindajaid ning Saksamaa advokatuuri esindaja, kes kõik olid huvitatud sellest, kuidas kaasa aidata kolmanda sektori õigusnõustajate tööle ning millised oleksid koostöövõimalused. Üldiselt on Euroopas väga populaarne ning mainekas abistada pro bono õigusalaselt kolmanda sektori õigusnõustajaid ning juriste.
  • Seminari kolmas päev algas regioonide koosolekutega, Eesti kuulub Põhjamaade ning Balti regiooni, kus arutati hetkel meie regioonis olulisi küsimusi. Baltimaades peamiselt ümberpaigutamisega seonduvat. Päeva lõpp oli väga formaalne, kinnitati 2015. aasta audit ning 2017 aasta eelarve, anti ülevaade hetke rahalisest olukorrast ning tulevikuplaanidest. Kinnitati üks uus juhatuse liige ning tutvustati uusi ECRE liikmeid.
Kokkuvõtteks tõdeti igas töötoas ning ühiselt, et nii palju erinevaid väljakutseid ühe korraga vajab tihedat koostööd liikmesriikide, organisatsioonide ja ekspertide vahel ning valmisolekut uute kriisiolukordadega toimetulekul.
Eesti Inimõiguste Keskus on ECRE liikmesorganisatsioon.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv