Pagulaste vastuvõttu ei saa panna rahvahääletusele, enamjaolt

Riigikogu põhiseaduskomisjon küsis Eesti Inimõiguste Keskuselt ja Pagulasabilt arvamust kahe Riigikogu otsuse eelnõu kohta: ühega sooviti rahvahääletuse korraldamist seadmaks vastuvõetavatele pagulastele ülempiir ja teisega sooviti samuti korraldada rahvahääletus Euroopa rändekavas osalemise üle.

Oma arvamuses leidsime, et Eestil ei ole rahvusvahelise kogukonna täieväärtusliku liikmena õigust rahvusvahelise õiguse, Euroopa Liidu õiguse ega põhiseaduse kohaselt piirata või keelata varjupaigataotlejatele ligipääsu varjupaigale ega kehtestada sellega samaväärse mõjuga piirarve. Samuti ei ole Eestil Euroopa Liidu liikmesriigina õigust keelduda Euroopa Liidu õiguse alusel seaduslikult vastu võetud õigusaktis sisalduva ümberpaigutamise kohustuse täitmisest. Küll aga saaks panna õiguslikus mõttes rahvahääletusele ümberasustamises osalemist, mis samas on nii pagulastele endile kui ka riikidele üks paremaid viise olukorda lahendada.

Kiri täismahus (PDF)

 

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv