Süüria päritolu Dr. Yahya Mossa Basha arvamus Euroopa pagulas- ning lõimumispoliitikast

Sel nädalal külastab Tallinna Dr. Yahya Mossa Basha, kes on sündinud Süürias Hama linnas, omandanud hariduse Damaskuse meditsiinikoolis, kuid elanud Ameerika Ühendriikides alates 1972. aastast. Meditsiinis on Basha erialaks radioloogia ning ta on eduka meditsiiniettevõtte  Basha Diagnostics asutaja ja president.  Samuti on ta olnud aktiivselt tegev USA moslemite nõukogus ning koordineerinud Araabia kogukonna ettevõtmisi ning aidanud Süüriast saabunud pagulasi.

Basha tõdes kohtumisel Kultuuriministeeriumis, et Ameerika Ühendriikidesse  on juba täna Süüria kodusõja eest pagenud väga palju süürlasi, enamik neist on saabunud oma sugulaste juurde. „Ma olen kindel, et mingi hetk hakkab USA ka ametlikult palju suuremates arvudes Süüria pagulasi vastu võtma, küsimus on ainult ajas ja tänases USA sisepoliitikas,“ lisas ta vastuseks küsimusele, miks USA panus  Süüria põgenikekriisi on senini olnud tagasihoidlik. Basha lisas, et Ameerika Ühendriigid on väga tugevalt edukale majandusele orienteeritud riik ja vajab tegelikult väga lisatöökäsi, kuna tööjõupuudus on üha süvenev.

Dr. Basha jagas ka oma nägemust pagulaste kohanemise teemal. Ta sõnas, et kõige keerulisem on pagulastel saada aru kultuurist ja  keskkonnast, kuhu nad satuvad. Näiteks tõi ta oma esimesed aastad USA-s, nimelt ei julgenud tga aluses üldse nalja teha, sest ei teadnud, millised naljad on aktsepteeritud ja ta ei soovinud kedagi solvata. Samuti on muidugi tema takistuseks keel, kuid ilma selleta ei saa hakkama, riigikeele omandamine võtab aega, aga on äärmiselt vajalik. Seda nii USA-s kui Eestis, sest kui saad keele selgeks, saad ühiskonnaelus osaleda ja saad ka julgemini nalja teha. Ta tõdes, et USA-s on kodanikuühiskond ja inimesed äärmiselt aktiivselt abistanud saabunud süürlasi. Nunnad, ärimehed, kodanikuühendused, juudid ja paljud teised soovivad kõik aidata sõja eest pagenud inimesi.  Yahya Mossa Basha sõnul helistavad väga erineva taustaga inimesed ja tahavad aidata, antakse raha, autosid (sest ühistransport pole Michiganis eriti arenenud ja auto on liiklemiseks hädavajalik) ning muid vajalikke asju. Ta tutvustas uuringut, mille kohaselt on rohkem kui 60 protsenti süürlastest USA-s loonud oma ettevõtted ning ligi 40 protsendil on ettevõtteid isegi kaks või enam, seega panustavad süürlased aktiivselt USA majandusse.

Külalisel oli oma arvamus ka Euroopa ja pagulaste lõimumise teemal. Nimelt leidis ta, et lõimumise juures on äärmiselt oluline see, kui kiiresti pagulased tööturule suunduvad. Tema leiab, et inimene integreerub kõige paremini läbi töö, läbi võimaluse ise hakkama saada. Dr. Basha oli kriitiline riikide suhtes, kes läbi heldete sotsiaaltoetuste – millel on õilis eemärk – tegelikult isoleerivad pagulasi enklaavidesse.  „Tehke kõik, et nii pagulased kui uusimmigrandid peaksid suunduma võimalikult ruttu  tööturule. Selles suhtes on mõnedes Euroopa riikides ka integratsioon ebaõnnestunud, ei ole lõimumist, ei ole vajadust olla selle ühiskonna osa. Töö on üks võimalus olla ühiskonna osa,“ lisas ta veendunult.

Oma enda eduka karjääri jooksul on Basha kogenud palju eelarvamusi nii oma päritolu kui usutunnistuse tõttu, kuid samas leidis, et peaksime noortele õpetama, et teiste arvamus ei peaks olema see, mis meie elusaatuse määrab. „Alati on olnud ja jääb ka olema inimesi, kes on radikaalsed, kel on tugevad eelarvamused ja stereotüübid, kuid tuleb minna edasi, tuleb oma unistuste poole püüelda,“ tõdes külaline. Samas tunnistas ta, et kodanikuühiskonna ja kogukonna hääl on oluline, et vähendada stigmatiseerimist, et jõuda maailmani, kus iga inimest vaadatakse eelkõige kui inimest ja isiksust.

Lõpetuseks sõnas Dr. Basha, et maailm liigub siiski paremuse poole, kaugemale orjanduslikust korrast ja selles maailmas keegi saa enam elada isolatsioonis, maailm on üha sidusam ning radikaalsust on igas grupis, kuid sellele tuleb öelda kindel ei. Vaid nii jäävad peale inimlikud väärtused.

Kelly Grossthal

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv