Pagulasorganisatsioonid esitasid Riigikogule seisukohad varjupaigataotlejate töötamisõiguse kohta

Pagulasorganisatsioonide ümarlaud esitas sel nädalal Riigikogu põhiseaduskomisjonile ühised seisukohad seoses välismaalaste seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõuga (809 SE). Eeskätt puudutavad need muudatusi, mis viiakse sisse välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seadusesse seoses varjupaigataotlejate töötamise õigusega.

Õigus teha tööd on Pagulasorganisatsioonide ümarlaua hinnangul universaalne ja võõrandamatu inimõigus, mida on sellisena kinnitanud teiste seas Inimõiguste ülddeklaratsioon, Euroopa Liidu põhiõiguste harta, Euroopa sotsiaalharta ja Eesti Vabariigi põhiseadus. Kõik piirangud, millega hoitakse inimesi tööturult eemal, peavad olema selgelt põhjendatud ja proportsionaalsed.

Kehtiva seaduse järgi saab varjupaigataotleja õiguse töötada alles siis, kui tema suhtes ei ole ühe aasta jooksul alates varjupaigataotluse esitamisest esmast otsust tehtud ning kui viivitus ei ole toimunud taotleja süül. Reaalselt tööle asumiseks tuleb lisaks taotleda luba Politsei- ja Piirivalveametilt, kellel tuleb omapoolne otsus teha ühe kuu jooksul. Selline regulatsioon on loonud olukorra, kus varjupaigataotlejatel puudub tegelik ligipääs tööturule, kuna esmane otsus tehakse üldjuhul kiiremini kui üks aasta ning esmase otsuse apelleerimise ajale töötamise õigus ei laiene.

Uus Euroopa Liidu vastuvõtutingimuste direktiiv 2013/33/EL sätestab, et varjupaigataotlejatele tuleb ligipääs tööturule tagada hiljemalt 9 kuu möödumisel taotluse esitamisest. Uues direktiivis rõhutatakse eraldi, et riik peab taotlejatele tagama tegeliku juurdepääsu tööturule. Tegemist on miinimumnõuetega, mistõttu võivad riigid kehtestada varjupaigataotlejatele ka soodsamaid tingimusi.

Pagulasorganisatsioonide ümarlaud tervitab seaduseelnõus ettenähtud muudatust, mille kohaselt seotakse varjupaigataotlejate töötamise õigus lahti esmasest otsusest. Sellega antakse töötamise õigus ka esmase otsuse apelleerivale varjupaigataotlejale, mis on suur edasiminek tegeliku tööturule ligipääsu tagamise suunas. Tihtilugu kestavad apellatsioonivaidlused mitmeid aastaid ning selle aja sees inimeste kunstlik hoidmine tööturult eemal ei ole kasulik taotlejale ega vastuvõtvale riigile. Samuti toetame muudatusi, millega kaotatakse kehtivas seaduses ettenähtud vajadus varjupaigataotlejatel töötamiseks taotleda eraldi luba
PPA-lt ning millega võimaldatakse rahvusvahelise kaitse saajatel osaleda kohanemiskoolitustel.

Pagulasorganisatsioonide ümarlaud tunnustab eaduseelnõus pakutud kuuekuulist ooteaega, mis on lühem kui direktiiviga lubatud maksimaalne ooteaeg. Võrreldes tänase olukorraga on see suur edasiminek pagulaste võimalustes endale ise elatist teenida ja nende hilisema lõimimise soodustamiseks. Samas tunneme me muret, et eelnõus ettenähtud ooteaja pikkuse valikut ei ole piisavalt põhjendatud, mis ei ole heale õigusloomele kohane.

Loe Pagulasorganisatsioonide ümarlaua seisukohti täismahus.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv