Tallinnas kujundatakse täna Euroopa pagulaspoliitikat

Täna toimub Tallinnas rahvusvaheline konverents „Euroopa ühise varjupaigapoliitika väljakutsed”, mille peaesineja on Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Cecilia Malmström.

“Eesti ühiskond on paraku küllalt väheteadlik sellest, kes on pagulased ja varjupaigataotlejad ning mis katsumusi nad peavad turvalisse kohta jõudmiseks ületama. Need inimesed põgenevad tagakiusamise ja relvakonfliktide eest ning otsivad Euroopast turvalist keskkonda, kus ellu jääda. Ometi pannakse neile siit varjupaiga palumist hoopis pahaks, justkui tuleksid nad meile majandusmigrantidena jõukust otsima. Tegelikult pole Eestisse jõudnud varjupaigataotlejatel õigust töötadagi,” selgitab Eero Janson Eesti Pagulasabist.

„Euroopa Liit on viimastel aastatel jõudsalt edasi liikunud Euroopa ühise varjupaigapoliitika põhialuste väljatöötamisega, et tagada varjupaigataotlejatele kogu Euroopas ühtlaselt kvaliteetsed vastuvõtutingimused. Nüüd tuleb liikmesriikides loodud seadusandlust rakendama hakata ning küsida, kuhu liigub Euroopa varjupaigasüsteem edasi.”

Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja Kari Käsperi sõnul peavad varjupaika otsivad pagulased Euroopasse jõudmisel tihti riskima eluga: ”Möödunud aasta oktoobris vapustas Euroopat Lampedusa saare lähistel pea 400 põgeniku surmaga lõppenud õnnetus ning käesoleva aasta alguses hukkus ka Eestis üle Piusa jõe ujunud põgenik. Euroopa Liit ja ka Eesti peavad astuma samme, mis tulevikus sellised tragöödiad ära hoiaks”.

Lisaks volinik Malmströmile saavad konverentsil sõna Eesti välisminister Urmas Paet, ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti Euroopa büroo direktor Vincent Cochetel ning Euroopa Pagulaste ja Väljarännanute Nõukogu (ECRE) peasekretär Michael Diedring, mitmed Riigikogu liikmed ning Eesti ja Euroopa spetsialistid.

Konverents leiab aset Tallinnas, Nordic Hotel Forumis, Viru väljak 3, algusega kell 10.

Konverents toimub Eesti Pagulasabi ja Eesti Inimõiguste Keskuse ühisprojekti “Huvikaitse võimendamine varjupaiga- ja pagulaspoliitikas” raames, mida rahastab Avatud Eesti Fondi vahendusel Vabaühenduste Fond.

Info ja konverentsi programm aadressidel:
www.pagulasabi.ee/konverents
www.humanrights.ee

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv