On saabunud õigusselgus VSK-sse paigutamise osas

Lähtudes Halduskohtu praktikast on 01.10.2013 jõustunud välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse (VRKS) muudatused seoses varjupaigataotlejate väljasaatmiskeskusesse paigutamisega toonud antud valdkonda õigusselguse. Viimase viie kohtuvaidlusega on välja joonistunud selge praktika, millistel alustel on võimalik varjupaigataotlejate kinnipidamine Harku väljasaatmiskeskuses.

Kohus on oma seisukohta põhjendanud järgnevalt: Varjupaigataotlejat võib kinni pidada, kui VRKS-is sätestatud järelevalvemeetmeid ei ole võimalik tõhusalt kohaldada. Kinnipidamine peab olema kooskõlas proportsionaalsuse põhimõttega ning kinnipidamisel peab arvestama iga üksikjuhtumi puhul varjupaigataotlejaga seotud olulisi asjaolusid. Varjupaigataotlejat võib kinni pidada vältimatu vajaduse korral, kui on põhjendatud alus arvata, et isik on esitanud varjupaigataotluse lahkumiskohustuse edasilükkamiseks või väljasaatmise vältimiseks.

 Samuti on kohtu poolt välja toodud selged eeldused, mis peavad olema täidetud kui otsustatakse rahuldada taotlus varjupaigataotleja kinnipidamiseks väljasaatmiskeskuses:

– VRKS-s sätestatud järelevalvemeetmeid ei ole võimalik tõhusalt kohaldada;

– kinnipidamine peab olema kooskõlas proportsionaalsuse põhimõttega;

– arvestada tuleb igal üksikjuhtumil varjupaigataotlejaga seotud olulisi asjaolusid;

– kinnipidamine on vältimatult vajalik.

Kohus on leidnud, et VRKS regulatsioon on kujundatud selliselt, et isiku kinnipidamine on erandlik ja seda meedet võib kasutada üksnes viimasel võimalusel. Seetõttu ei ole isiku kinnipidamiskeskuses kinnipidamine üldjuhul ainult tulenevalt tema varjupaigataotluse esitamisest alles pärast väljasaatmismenetluse algatamist põhjendatud.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv