Toimus ekspertseminar õigusnõustajaile, advokaatidele ja juristidele

Eesti Inimõiguste Keskus viis 12. aprillil 2013 TTÜs läbi inglisekeelse ekspertseminari ” Legal counseling and representation of asylum seekers”, mis oli suunatud varjupaigataotlejate õigusnõustajatele ning neid kohtus esindavatele advokaatidele ja juristidele.

Seminaril käisid oma teadmisi, kogemusi ja ekspertiisi jagamas Soome Pakolaisneuvonta juristid Anna Aro ja Piritta Raivion ning teemad olid valitud EIK Õiguskliiniku praktikas tõstatunud probleemidest ning küsimustest tulenevalt. Ühe päeva jooksul käsitleti nii päritoluriigi informatsiooni kogumise-, inimkaubanduse-, meditsiinilise ekspertiisi tegemise ning vajaduse määramise- kui ka Euroopa Inimõiguste Kohtusse pöördumise teemadel.Väliseksperdid tegid nimetatud teemadel ettekanded ning seminaril osalejatel oli seejärel võimalus igal teemal arutleda ning esitada küsimusi.

Pikalt peatuti päritoluriigi informatsiooni ning võimalike infoallikate leidmisel, et abistada varjupaigataotlejaid nende taotluses olevate väidete kinnitamisel. Soome eksperdid andsid teada millistele Euroopa Inimõiguste Kohtu lahenditele nemad kõige rohkem viitavad ning tegid ka lühikokkuvõtted lahendite sisust. Samuti pakkus suurt huvi teema erinevate meditsiiniliste ekspertiiside läbiviimise vajaduste ja võimaluste kohta.

Üldised ja esmased tervishoiuteenused, kuid ka erinevad ekspertiisid, mis on varjupaigamenetluseks vajalikud, on varjupaigataotlejale Soomes kättesaadavad probleemideta erinevalt Eestist, kus esimeseks alati tõstatub küsimus- kes katab kulud? Ükskõik millisest teenusest käib Soome kontekstis jutt, alati kaasatakse tõlk parema kommunikatsiooni eesmärgil.

Ekspertseminar toimus Euroopa Pagulasfondi ning Eesti Vabariigi Siseministeeriumi poolt rahastatud projekti “Varjupaigataotlejatele õigusabi osutamine” raames.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv