Toimub seminar meedia- ja sõnavabadusest Valgevenes

Sel kolmapäeval, 17. oktoobril, toimub Eesti Inimõiguste Keskuse eestvedamisel ajakirjanikele ja varjupaigataotlejatega ning pagulastega tegelevatele organisatsioonidele suunatud seminar meedia- ja sõnavabadusest (ja selle puudumisest) Valgevenes. Seminar toimub kell 15.00 – 17.30 Olümpia hotelli Gamma saalis.

Eesti Inimõiguste Keskuse kommunikatsioonispetsialisti Kristin Rammuse sõnul on Valgevene, nagu ka teised idapartnerlusriigid, tuntud tugevalt riigi kontrolli alla allutatud meedia ja selle vahendatud rohke propaganda poolt. “Ajakirjanikke, blogijaid ning aktiviste, kes meedia vahendusel üritavad demokraatia eest seista, vangistatakse ning hullemal juhul ka tapetakse,” ütles Rammus, “See on ka paljudel juhtudel põhjuseks, miks valgevenelased põgenevad ja taotlevad asüüli mõnes lähiriigis.”

Aastal 2007 käivitus sõltumatu telekanal Belsat, mis tegutseb küll Poolas, ent mida satelliidi ja interneti vahendusel näeb ka Valgevenes. Telekanal kajastabki just nimelt reaalset olukorda Valgevenes ning seal töötab ligi 70 nii valgevene, poola kui ka leedu ajakirjanikku. Et ligi 70-90% valgevenelastest saab oma info televisiooni vahendusel, on telekanal väga populaarne.

Seminaril esineb Belsat TV ajakirjanik Dzmitry Jahorau, kes lisaks meedia olukorrale Valgevenes, kõneleb ka ajakirjanike tagakiusamisest, näidates selle illustreerimiseks ka paari reaalset lühifilmi. Lisaks Jahoraule annab sõnavabaduse puudumisest ja selle tagajärgedest ülevaate ka Eestis elav poliitpõgenik Valgevenest Andrei Abozau. Seminari juhatab politoloog Karmo Tüür.

Seminari töökeeleks on vene keel (vajadusel tõlgitakse lühikokkuvõte vastustest eesti keelde).

Huvist seminarist osa võtta, palume teada anda Kristin Rammusele aadressil: kristin.rammus@humanrights.ee.

Seminar on osa avalikkuse teavitamise projektist rahvusvahelise sundrände teemadel, mida kaasrahastavad Euroopa Liit Euroopa Pagulasfondi kaudu ja EV Siseministeerium.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv