PÖFFi inimõiguste eriprogramm on sel aastal sundrände teemaline

Juba vähem, kui kuu pärast algab 16. Pimedate Ööde Filmifestival, mille kavas on ka seitsmes inimõiguste eriprogramm “Vabadus olla vaba”. Sama nime on programm kandnud ka mõned varasemad aastad, ent just sel aastal peitub nende sõnade taga otseselt see, mida programm käsitleb – iga inimese vabadust elada tundmata hirmu enda ja oma lähedaste elu eest.

Inimõiguste programm on sel aastal väga kontsentreeritud – avame rahvusvahelise sundrände teemat, mis hõlmab endas varjupaigataotlejaid ja pagulasi, inimkaubanduse ohvreid ja inimeste põgenemise põhjuseid. Filmiprogramm on samal ajal hariv ja mõtlemapanev, tuues vaatajani nii erinevates riikideslokkava ebaõigluse ja ebainimliku kohtlemise kui ka palju elutahet ja inimlikku empaatiat.

Sel aastal on filmiprogramm kirju. Ehkki pea ühegi filmi tegevus ei toimu Euroopas, on mitmed neist valminud Saksamaal, Itaalias, Prantsusmaal, Taanis, Hispaanias, Inglismaal, Šveitsis, aga ka Palestiinas, Liibanonis, Kanadas, Senegalis jm. Programmis on nii dokumentaal- kui mängufilme, mis käsitlevad mh  varjupaigataotleja teekonda kodumaalt sihtpunkti, varjupaigamenetlust, põhjuseid, miks inimesed põgenevad (mässulised, tagakiusamine, sõnavabaduse puudumine, surmalaagrid jm), aga ka elu pagulaslaagrites ja palju muud.

Täpsem programm jõuab lähinädalatel ka Eesti Inimõiguste Keskuse ja PÖFFi kodulehekülgedele.

Sarnaselt varasematele aastatele toimuvad ka sel aastal Solarise keskuse aatriumis temaatilised arutelud nii ekspertide, filmitegijate kui ka inimestega, kes teemaga lähedalt kokku on puutunud. Kõik arutelud on seotud sama päeva õhtul linastuva inimõiguste programmi filmiga.

Inimõiguste eriprogramm on osa Eesti Inimõiguste Keskuse poolt läbi viidavast sundrände teemalisest teavitamise projektist, mida rahastavad Euroopa Liit Euroopa Pagulasfondi kaudu ja Eesti Vabariigi Siseministeerium.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv