Varjupaigataotlejatele õigusabi osutamise pilootprojekt aastal 2011

Alates 2011. aasta septembrist alustasid kuus Eesti Inimõiguste Keskuse praktikanti – Tallinna Tehnikaülikooli juuratudengit, koos projektimeeskonna ja advokaatidega varjupaigataotlejate õigusnõustamist.

Vaid nelja kuuga on keskusel olnud 15 nõustatavat, kelledest osad elasid Illuka Varjupaigataotlejate Vastuvõtukeskuses ning mõned Harku Väljasaatmiskeskuses. Päritoluriikidest on peamiselt esindatud mitmed Aafrika riigid, Afganistaan, Pakistan, India, Gruusia, Armeenia.

Inimõiguste keskus pöörab suurt tähelepanu ka saatjata alaealiste õigusnõustamise ja esindamisele kohtus ning võitleb alaealise seaduste järgsete õiguste eest.

Õigusabi on antud nii nõustamise, riigi õigusabi taotlemise kui ka varjupaiga intervjuude ja kohtus esindamise näol. Infovoldikuid, kuues võõrkeeles (inglise, vene, prantsuse, araabia, dari ja farsi) keskuse poolt pakutavate õigusabi teenuste kohta on jagatud nii Politsei- ja Piirivalveameti erinevatesse büroodesse ja osakondadesse, Illuka Vastuvõtukeskusesse, Väljasaatmiskeskusesse, teistele kolmanda sektori organisatsioonidesse, kelle tegevused on suunatud varjupaigataotlejate abistamisele jne.

Kuna nii varjupaiga- kui ka kohtumenetlus ning otsuste tegemine on aeganõudev protsess, siis puudub hetkel selge ülevaade mitu inimõiguste keskuse kaasust saavad positiivse otsuse juba esimeses astmes ning kui mitu otsust tuleb edasi kaevata.  Siiski on keskuse poolt esindatavate klientide suhtes juba mõned positiivsed otsused tehtud, samuti on inimõiguste keskuse abiga määratud varjupaigataotlejatele tasuta riigi õigusabi.

Eesti Inimõiguste Keskus jätkab varjupaigataotlejatele õigusabi andmise projektiga ka järgmisel aastal, sisuliselt on projekti tegevused sarnased aasta 2011. aasta tegevustele ning projektipartnerid – ÜRO Pagulaste Ülemkomissari Amet UNHCR and TTÜ – jätkavad meiega, kuid projektimeeskonnaga liituvad 2 nooremõiguseksperti, kes käesoleval aastal olid praktikantidena nõustamas ning intervjuudel esindamas varjupaigataotlejaid. Projekti on plaan kaasata uusi vabatahtlikke juuratudengeid nii TTÜst kui ka Tartu Ülikoolist, kellele kõigepealt tutvustatakse varjupaigateemat ning koolitatakse ja seejärel alustavad nad oma tööd varjupaigataotlejatega. Inimõiguste keskuse kollektiiv annab oma parima, et tagada õiglane varjupaigamenetlus ning õigusemõistmine varjupaigataotlejate üle.

Projekti rahastavad Euroopa Pagulasfond ja Siseministeerium.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv