UNITED konverents 22.-27. aprill 2016

Eesti Inimõiguste Keskuse õigusekspert Anni Säär käis 22.-27. aprillil UNITED´i konverentsil Itaalias. Konverentsi teemaks oli „Liigutavad lood: väljakutse migratsiooni narratiividele“. UNITED on Euroopa võrgustik natsionalismi, rassismi ja fašismi vastu ning migrantide ja pagulaste toeks. UNITED sai alguse 1993. aastal ning neil on liikmeid üle 560 organisatsiooni 46 Euroopa riigist.

Antud konverentsil käsitleti palju põletavaid ja põnevaid teemasid, arutleti nende väljakutsete üle, tehti koostööd leidmaks uusi lahendusi probleemkohtadele ning  pakuti välja ideid uueks kampaaniaks.

Siinkohal oleks meil kõigil hea võtta hetk mõtlemaks, kas me oleme migrandid? Üldjuhul paljud tahaksid vastata, et ei, kuid süvenemisel tuleb siiski aduda, et me oleme migrandid. Enamik meist on kolinud teise linna õpingute/töö pärast või õppinud/töötanud mujal riigis.

Antud konverentsil kajastati ka ajaloolist perspektiivi. On väga iseloomulik, et me ei vaata ajaloole neutraalse pilguga. Alati oleme me siiski subjektiivsed, mõjutatud oma ajaloost. Kuid meie ajalugu on esitatud ühest perspektiivist ning ei ole analüüsitud kogu asjasse puutuvat ajalugu. Sedavõrd ongi meie ajaloo tundides räägitud vähem teatud perioodidest ning rohkem teistest.

Üleüldiselt tuleks meil aru saada, et varjupaigataotlejad ei ole kuritarvitamas midagi. Nad on siin, et saada endale elu. Nad on „elu otsijad“. Nad ei ole siin selleks, et kasutada ära meie nn heaolu ühiskonda. Nad on siin selleks, et ise panustada ühiskonda ning õppida meie kultuuriruumis hakkama saamist. Nad on siin, et jätkata või alustada oma elu, mis neil pooleli jäi.

Meil kõigil on valik. Meil on valik minna ja õppida välismaal või seal elada ja töötada. Kuid pagulastel ei ole valikut – see otsus on tehtud nende eest, kui nad tahavad elada inimväärset elu. Nemad peavad aktsepteerima olukorda ning selleks, et neil oleks võimalik elada oma elu rahulikult edasi, tuleb neil paluda rahvusvahelist kaitset. Ning kui nad selle saavad, siis integreeruda vastavalt.

On oluline teadvustada, et nii varjupaigataotlejate kui pagulaste seas on väga palju erinevaid inimesi. Me ei saa üldistada. On isikuid, kes meile väga meeldivad ning neid, kes mitte. See on elu ning seda tuleb aktsepteerida.

Konverentsil sai tutvuda teiste kohal olnud organisatsioonide, nende hea praktikaga ning arutada potentsiaalseid koostöö võimalusi. Ühe hea praktikana toodi välja „tasku lood“ (pocket stories), mille idee on avastada maailma läbi migrantide ja reisijate juttude. Taskulugudele pääseb ligi veebilehelt http://ourpocketstories.org/

Rohkem infot UNITED konverentside kohta: http://www.unitedagainstracism.org/conferences/methods-and-concepts/

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
Ostukorv