Euroopa inimõiguste kohus ei kohusta samasooliste abielu seadustama

Strasbourgis asuv Euroopa inimõiguste kohus tegi neljapäeval kaasuses Chapin and Charpentier v Prantsusmaa otsuse, mille kohaselt Euroopa inimõiguste konventsiooniga ei ole vastuolus olukord, kui samast soost inimesed ei saa abielluda. Kohus on kohtupraktikas olnud korduvalt samal arvamusel, ning pole varasemalt sarnaseid kaasusi isegi arutada võtnud. Kuigi kohus tunnistab, et mitmed riigid on abielu avanud ka samast soost paaridele, pole selles osas kujunenud Euroopa konsensust.

Kohus on samas jätkuvalt seisukohal, et samast soost paaride suhted on osa perekonnaelust ning sellisena on igal Euroopa Nõukogu liikmesriigil kohustus neid kaitsta. Samas on riikidele jäetud vabadus otsustada, kuidas seda teha: kas avada abielu või luua mingil kujul alternatiivne tsiviilpartnerlus (nagu kooseluseadus Eestis). Näiteks eelmise aasta Oliari v Itaalia lahendiga kohustas inimõiguste kohus Itaalial vähemalt tsiviilpartnerlus luua, mida seal maikuus ka tehti.

Hiljuti edastas Strasbourgi kohus Venemaale kommenteerimiseks kolme samasoolise paari kaebuse Venemaa vastu.

Kuigi Eestis on kooseluseadus vastu võetud, tekitab rakendussätete puudumine suuri probleeme. Seetõttu nõustab inimõiguste keskus ette mitmeid paare, kes on sunnitud kohtu kaudu neid lahendama.

Loe lähemalt Euroopa inimõiguste kohtu kohtupraktika kokkuvõtet LGBTI+ teemadel.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv