Revolutsioon andmekaitsereeglites

25. mai 2018 on kuupäev, mis tasub meelde jätta, sest siis hakatakse kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides korraga kohaldama uut isikuandmete kaitse üldmäärust. Määruse teksti arutasid liikmesriigid, Euroopa Parlament ja huvirühmad alates 25. jaanuarist 2012, mil Euroopa Komisjon uute reeglite ettepaneku avalikustas. Üldmäärus asendab 1995. aastal vastu võetud andmekaitsedirektiivi.

Üldmäärus toob sisse olulised muudatused nii ettevõtete kui organisatsioonide jaoks, mistõttu on kasulik ennast nendega aegsasti kurssi viia. Nii tekib suures mahus isikuandmeid töötlevatele ettevõtetele või avaliku sektori asutustele kohustus teha enne andmete töötlemist mõjuhinnang ning määrata asutuse sees andmekaitseametnik. Samuti reguleeritakse nn “õigus olla unustatud” ja korraldatakse ümber järelevalveasutuste (Eestis Andmekaitse Inspektsioon) tegevus. Uuenduslikult kehtestatakse üldmäärusega ka Eesti õigusruumis varem suht erandlik avalikes huvides tegutsevate ja andmekaitsega tegelevate vabaühenduste õigus esindada inimesi nende õiguste kaitsel.

Lisaks isikuandmete kaitse üldmäärusele võeti vastu ka direktiiv andmekaitse kohta seoses süütegude tõkestamise, uurimise, avastamise ja nende eest vastutusele võtmise või kriminaalkaristuste täitmisele pööramisega. See direktiiv asendab varasemat raamotsust ning selle ülevõtmise tähtaeg liikmesriikide jaoks on 6. mai 2018.

Samuti võeti vastu direktiiv broneeringuinfo (PNR) kasutamise kohta terroriaktide ja raskete kuritegude ennetamiseks, avastamiseks, uurimiseks ja nende eest vastutusele võtmiseks. Uute reeglite kohaselt peavad lennufirmad väljastpoolt Euroopa Liitu ELi suunduvate lennureiside kohta reisijate broneeringuinfot jagama. Iga liikmesriik saab ise otsustada, kas kasutada samu reegleid ka Euroopa Liidu siseste lendude puhul. Tegemist on vastuolulise õigusaktiga, mida on kritiseerinud nii Euroopa andmekaitseinspektor, Euroopa Parlamendi Roheliste fraktsioon kui ka mitmed vabaühendused. Direktiiv tuleb liikmesriikidel üle võtta samuti 25. maiks 2018.

Loe uute reeglite täistekste:

Isikuandmete kaitse üldmäärus: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ET/TXT/?uri=CELEX:32016R0679
Direktiiv 2016/680 isikuandmete töötlemise kohta süütegude tõkestamise, uurimise, avastamise ja nende eest vastutusele võtmise või kriminaalkaristuste täitmisele pööramise eesmärgil http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ET/TXT/?uri=CELEX:32016L0680
Direktiiv 2016/681 broneeringuinfo kasutamise kohta http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ET/TXT/?uri=CELEX:32016L0681

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#inimoigused-eestis
Ostukorv