Eesti on kohaldanud ebaseaduslikku praktikat pagulasseisundi määramisel

Eesti on kohaldanud ebaseaduslikku praktikat mitte tuvastades, kas ümberpaigutatud vastavad pagulasstaatuse kriteeriumitele või mitte.

On vägagi tervitatav, et Eesti riik soovib tagada võimalikult kiiret ja valutut üleminekut ümberpaigutatutele. On tuvastatud, et antud isikud ei saa naasta oma päritoluriiki ning seega on õigustatud saama rahvusvahelist kaitset. Kuid rahvusvahelise kaitse vajajate suhtes tuleb eelkõige kindlaks teha, kas nad vastavad pagulasstaatuse kriteeriumitele. Alles siis, kui tuleb välja, et isiklikku tagakiusukartust pole, tuleb vaadata, kas isik vastab täiendava kaitse kriteeriumitele.

Euroopa Liidu direktiiviga on sätestatud, et nii liikmesriikide kui ka taotlejate huvides on tagada rahvusvahelise kaitse vajaduste õigel viisil tunnustamine juba esimeses astmes.

Pagulane on välismaalane, kes põhjendatult kartes tagakiusamist rassi, usu, rahvuse, poliitiliste veendumuste või sotsiaalsesse gruppi kuulumise pärast viibib väljaspool päritoluriiki ega suuda või kartuse tõttu ei taha saada nimetatud riigilt kaitset ning kelle suhtes ei esine pagulasena tunnustamist välistavat asjaolu. Pagulasstaatus antakse kolmeks aastaks.

Täiendava kaitse saaja on välismaalane, kes ei kvalifitseeru pagulaseks ja kelle suhtes on alust arvata, et tema Eestist tagasi- või väljasaatmine päritoluriiki võib talle nimetatud riigis kaasa tuua tõsise ohu, sealhulgas talle surmanuhtluse kohaldamise või täideviimise või tema piinamise või tema suhtes ebainimlike või inimväärikust alandavate kohtlemis- või karistamisviiside kasutamise või konkreetselt tema või üldse tsiviilisikute elu ohtu sattumise või tema või tsiviilisikute kallal vägivalla rakendamise rahvusvahelise või riigisisese relvakonflikti tõttu. Täiendav kaitse antakse üheks aastaks.

Menetlev ametiasutus (käesoleval juhul Politsei- ja Piirivalveamet) teeb rahvusvahelise kaitse taotluse läbivaatamisel kõigepealt kindlaks, kas taotleja vastab pagulaseks tunnistamise nõuetele, ja kui ta neile ei vasta, siis kas ta vastab täiendava kaitse saamise kriteeriumitele. Kuigi varjupaigataotluse läbivaatamismenetlus tuleb läbi viia võimalikult kiiresti, ei tähenda see seda, et enne ei tule kaaluda, kas isikul esineb pagulasseisund.

Anni Säär

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv