Inimõiguste keskus tegi õppevisiidi Norrasse

Anni Säär, Kari Käsper ja Kelly Grossthal külastasid Norra organisatsiooni OMOD (Organisasjonen mot offentlig diskriminering) kutsel 2.-4. märtsil Oslot, kus kohtusid Skeiv Verdeni ja SEIF-i ning Oslo politsei esindajatega. Koostöö eesmärk on vahetada kogemusi ja täiendada oma teadmisi diskrimineerimiskaasuste lahendamisel.

Projekti rahastas EMP toetuste Vabaühenduste Fond Avatud Eesti Fondi vahendusel 2500 euroga

Kohtumine Oslo politsei piirkonnas

Esinejad:
Ingjerd Hansen – Oslo politsei nõunik mitmekesisuse küsimustes
Gunnar Lien Holsten – Oslo politsei koolitusjuht

Oslo politsei teeb tihedat koostöö kolmanda sektoriga. Eelkõige seisneb see infovahetuses, aga palju küsitakse ka nõu ning peetakse ühisseminare. Näiteks toimus hiljuti ümarlaud rassilise profileerimise teemal, millest võttis osa ka politseijuht.

Oslo politsei jaoks on praegu suurimaks mureks paremäärmuslased ja seejärel radikaalne islam. Viimastel aastatel on hakatud politseis eraldi tähelepanu pöörama mitmekesisuse teemale. See on nüüd eraldi teemana sees ka politsei juhtimisvaldkonna koolitustes.

Pooleteise aasta eest loodi Oslo politseis eraldi osakond vihakuritegudega tegelemiseks ja uurimiseks. Ühelt poolt oli selle põhjuseks aktiivse kodanikuühiskonna surve ning teisalt sai ka politsei ise aru, et vihakuriteod on eriline ja keerulisem liik süütegusid, mis nõuab põhjalikku ettevalmistust ja teadmisi.

Peale osakonna loomist on vihakuritegude raporteerimine suurenenud kaks korda ning kasvanud on usaldus pöörduda politsei poole. Politsei on võtnud proaktiivse hoiaku ja saadakse aru, et vihakuritegude ohvrid pöörduvad nende poolt vaid juhul, kui politseid usaldatakse. Seega käiakse heameelega erinevate gruppidega kohtumas. Suvel marsiti ka Oslos toimunud üleeuroopalisel Pride’il koos bänneriga „Üks politsei kõigile“.

Kohtumine Skeiv Verdeni ja SEIF-iga (Selfhelp for immigrants and refugees)

Skeiv Verden on organisatsioon, mis koondab sisserändaja taustaga LGBT inimesi. Nad teevad tihedalt koostööd SEIF-iga, mis pakub immigrantidele, varjupaigataotlejatele ja pagulastele õigusabi. Skeiv Verden tegutseb paljuski kogukondlikul põhimõttel, igal neljapäeval toimub sotsiaalne kogunemine, kus tehakse koos süüa, peetakse meeles sünnipäevalapsi, antakse nõu ning jagatakse infot. Korra kuus külastab kogunemist ka mõni erialaekspert, viimati oli külaliseks Norra inimõiguste ombudsman.

Skeiv Verden on aidanud nende poole pöördunud inimestel teha avaldusi politseisse ning koostöös SEIF-iga on nad vaidlustanud varjupaigaotsuseid. Probleemiks on, mida teha ebaregulaarsete sisserändajatega, kes vihakuritegude ohvriks langevad.

Kelly Grossthal

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv