Inimõiguste keskus võõrustas Ukraina inimõiguslasi

Eelmisel nädalal viibisid MTÜ Mondo kutsel Eestis Ukraina ühiskondliku organisatsiooni Vostok SOS esindajad, kellel on suur kogemus sisepõgenikele ja Ida-Ukraina konfliktitsooni kontaktjoone äärsetele elanikele humanitaarabi andmisel. Samuti tegeleb organisatsioon inimõiguste rikkumise alase info kogumise ja raporteerimisega. 4. märtsil külastasid ukrainlased ka Eesti Inimõiguste Keskust.

Külalised tõdesid, et tänaseks on olukord Ukraina idaosa rindeäärsetes piirkondades veidi parem kui poolteist aastat tagasi, kuid samas pole sõjategevus täielikult lakanud ja muresid jagub. Eelkõige tegelevad neis piirkondades inimeste olukorra parandamisega kodanikuühendused ja rahvusvahelised abiorganisatsioonid.

Vostok SOS on eriti mures inimõiguste rikkumiste pärast. Näiteks pole teada, kui palju on okupeeritud territooriumidel vangis Ukraina kodanikke, kuid samas on nad pääsenute kaudu dokumenteeritud piinamisi ja kohtupidamiseta vangistamisi. Teadaolevalt on vangis ka mitmeid aktiviste, vabatahtlikke ja ärimehi. Vange paigutatakse lisaks vanglatele tihti keldritesse ja garaažidesse. Kogutud info on ühelt poolt vajalik olukorra kaardistamiseks, kuid teisalt tegeleb organisatsioon ka reaalsete inimõiguste rikkumiste viimisega kohtusse. Hetkel valmistatakse ette esimest kaebust  Euroopa Inimõiguste Kohtule.

Eesti Inimõiguste Keskuse töö kohta jagus külalistel mitmeid küsimusi. Näiteks sooviti teada, mille järgi me valime strateegilise hagelemise kaasusi, kuidas toimub koostöö poliitikute ja ministeeriumitega ning milliste küsimustega keskuse poole kõige rohkem pöördutakse.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
Ostukorv