Eesti Inimõiguste Keskus osales ECRE 40. aastakonverentsil

14.-16. oktoobril toimus Haagis Hollandis ECRE (European Council on Refugees and Exiles) aastakonverents. Tegemist oli ECRE 40. juubeliaastaga. Inimõiguste keskust esindas aastakonverentsil meie pagulasprogrammi juht Kristi Toodo.

Esimese päeva kõige huvitavamaks sündmuseks oli külastus Schipoli lennujaama lähedal asuvasse kinnipidamiskeskusesse, et tutvuda keskuses varjupaigataotlejatele pakutavate teenustega. Päev jätkus erinevate pidulikemate ja töisemate ettekannetega pagulasolukorrast Euroopas ning väljaspool. Erinevates töörühmades arutati samuti suurte pagulasarvudega toimetulemise võimaluste üle ja neile inimväärsete vastuvõtutingimuste loomise üle. Päev lõppes piduliku vastuvõtuga Maurithsuis muuseumis.

Teisel päeval toimusid erinevates töörühmades arutelud. Peamiselt räägiti põgenike võimalikest turvalistest kanalitest Euroopasse tulemiseks. UNHCR-i (ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Amet) esindaja andsis ülevaate olukorrast Süüria naaberriikides, väljakutsetest Euroopas suurte põgenike arvutega toimetulekuks. Räägiti ka iga liikmesriigi vastutusest ning riskidest, mis põgenikke Euroopasse jõudes võivad ees oodata.

Kolmas päev algas nö piirkondlike kohtumistega. Eesti kuulub Põhjamaade ja Balti riikide piirkonda. Nimetatud kohtumisel arutati probleemide ja väljakutsete üle meie piirkonnas. Uue liikmena osales sellel aastal Põhmamaade regioonis ka Island. Ajanappuse tõttu oli igal liikmesriigil võimalus anda vaid ülevaade muredest ja väljakutsetest ning otsuseid tuli langetada sel korral hoopis formaalsetes küsimustes. Selleks oli näiteks uue juhatuse liikme valimine, kelleks sai Leedu Punase Risti esindaja. Peale mainitud kohtumist kuulati veel ettekandeid mõnedest läbiviidavatest suurprojektidest üle Euroopa ning Euroopa naabriterriikides.

Päev ja aastakonverents lõppesid taaskord formaalsustega, sest tuli kinnitada 2014. aasta audit ja 2016. aasta eelarve, valida uus juhatus jne. ECRE täisliikmena osales nende otsuste hääletamisel ka Eesti Inimõiguste Keskus.

Kristi Toodo

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#pagulased
Ostukorv