Keskuse käesoleva aasta teise poole väljakutsed ja tegevused

Vaatamata sellele, et inimõiguste keskuse varjupaigataotlejate õiguskliinik juuni lõpus suleti, ei tähenda see, et keskuse pagulasprogramm ja selle kompetents kaoks. Pigem vastupidi – vastustust on isegi rohkem. Keskus monitoorib olukorda, et tagada kõikidele Eestis viibivatele inimestele juurdepääs õigusemõistmisele ning varjupaigataotlejate võrdne kohtlemine. Kahjuks on varjupigataotlejate teadlikkuses oma õiguste ja kohustuste kohta märgata olulist tagasiminekut, mis võib mõjutada nende varjupaigamenetluse kiirust ja efektiivsust.

Suvekuudel on tõusnud ka vaenu õhutamisele viitavate kaebuste arv, kus inimesi rünnatakse tänaval näiteks nende nahavärvi tõttu. Võõraviha ja rassismi laiemaks uurimiseks alustame võrde kohtlemise programmis afrofoobia uuringu koostamist. Samuti edendame võrdset kohtlemist töökeskkonnas ja planeerime edasisi tegevusi võitlemaks võõraviha ning homofoobiaga.

Aktiivselt on laienenud ka võrdse kohtlemise võrgustik, mille liikmete arv aina kasvab. Suvekuudel oli võrgustiku huviorbiidis soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku värbamisprotsess.

Samuti jätkame nii võrdse kohtlemise- kui pagulasprogrammis tööd strateegiliste kaasustega, mis võivad muuta Eesti õigussüsteemi üldist olukorda. Seeläbi püüame parandada seaduste rakendamise kvaliteeti ja kohtupraktikat ning panustada paremasse õigusloomesse.

Meil on hea meel ka selle üle, et juba 10. detsembril, mil tähistatakse inimõiguste päeva, anname ülevaate inimõiguste olukorrast Eestis, kui tutvustame oma 2007. aastast välja antavat Eesti inimõiguste aruannet. Aruande väljaandmist toetavad tänavu MISA ning meie annetajad.

Inimõiguste alase teadlikuse tõstmiseks loome koostöös Läti ja Leedu partneritega interaktiivse veebiplatvormi – inimõiguste e-giid, kust saavad infot kõik, kes vajavad informatsiooni inimõiguste kohta laiemalt.

Ühiskonnas toimuva ning töökoormuse suurenemise tõttu vajab Keskus rohkem kui varem tuge ka toetajatelt – nii, et kui sa jagad meie väärtusi ning tegevust avatud ja salliva ning kõigi inimeste õigusi austava Eesti eest, kutsume sind meile annetama, kas meie annetuskeskkonnas aadressil anneta.humanrights.ee või Swedbanki annetusportaalis “Ma Armastan Aidata”. Kui soovid panustada meie töösse oma töö- või elukogemusi kasutades, siis ootame aastaringselt ka vabatahtlikke. Vabatahtlikuks saab registreeruda meie annetuskeskkonna lehel.

Valminud on ka Keskuse 2014. majandusaasta aruanne, millega saab tutvuda siin.

Et arengud jätkuks märkimisväärselt ka edaspidi, paneme sügisõhtutel kirja starteegia EIK 2020, ning kaasame selle tegemisse nii oma koostööpartnreid, kui toetajaid.

 

Egert Rünne

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
Ostukorv