Soolise võrdõiguslikkuse indeks 2015

Euroopa soolise võrdõiguslikkuse instituut (EIGE – European Institute for Gender Equality) täiendas taas soolise võrdõiguslikkuse indeksit. Seekord täienes indeks mitte ainult numbritega traditsioonilistel teemadel, nagu tööhõive, raha ja haridus, vaid lisandus ka naistevastase vägivalla teema, mille osas andis panuse ka Eesti Inimõiguste Keskus. Keskuse kaudu EIGEnet-i võrgustikku kuuluvad Kadi Viik ja Liina Järviste andsid EIGE-le indeksi tarvis vajalikku infot.

Naistevastase vägivalla statistika, mida EIGE indeksis kasutab põhineb EL Põhiõiguste Ameti poolt läbiviidud küsitlusel. Eesti naiste füüsilise ja seksuaalse vägivalla kogemine asub EL riikide lõikes keskmisel positsioonil (Eesti 19% vs EL 20%). Samas seksuaalse vägivalla kogemine inimese poolt, kes ei ole partner ning psühholoogilise vägivalla kogemus on Eesti naistel EL keskmisest oluliselt kõrgemal (vastavalt Eesti 9% vs EL 6% ning Eesti 50% vs EL 43%).

Huvitava detailina on leitud, et soolise võrdõiguslikkuse taseme ja vägivalla kogemise tunnistamise vahel on otsene seos. Mida kõrgem on soolise võrdõiguslikkuse tase riigis, seda suurema tõenäosusega räägivad ka naised kogetud vägivallast. See tähendab, et vägivalla madal tase riigis ei tähenda tingimata tegelikku madalat vägivalla taset, vaid pigem seda, et inimeste hoiakuid naistevastase vägivalla osas võivad takistada naisi kogetud vägivallast rääkimast. Kõrgema soolise võrdõiguslikkuse tasemega riigis on naised valmis rohkem sellest rääkima, mis tähendab omakorda ka seda, et inimesed on rohkem teadlikumad, muuhulgas ka koduvägivallast ja selle levimusest riigis.

Soolise võrdõiguslikkuse indeksi 2015 täisaruande leiab EIGE kodulehelt.
Riikidepõhise statistika, sh statistika Eesti kohta, leiab samuti EIGE kodulehelt.

Loe lisaks ka EIGE pressiteadet ning soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku pressiteadet indeksi avaldamise kohta.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv