ENAR-i üldkoosolek: radikaalse vihakõne levik laieneb

26.-27. juunil toimus Brüsselis igaaastane Euroopa rassismivastase võrgustiku (The European Network Against Racism – ENAR) üldkoosolek, kus inimõiguste keskust esindas Marianne Meiorg. Lisaks tavapärastele mittetulundusühinguga seotud protsessidele, sh juhatuse liikmete vahetumine, eelarve ja tegevusplaani kinnitamine, räägiti ka sisulistest teemadest. ENARi liikemtele anti võimalus kohtuda Euroopa Parlamendi liikmetega.

ENARi liikmed said korraldada töörühmasid, kus tutvustada oma tööd ja tegemisi. Näiteks ühes töötubadest esitles Suurbritannia organisatsioon Faith Matters oma projekti Tell Mama, mille raames monitooritakse sotsiaalmeediat ja traditsioonilist meediat islamofoobia ja vihakõne aspektist. Regulaarselt avaldatakse aruandeid, milles tutvustatakse monitooringu tulemusi. Avastatud on, et vihakõne on suurenenud: iga intsident, mis kasvõi vähekegi moslemeid puudutab, suurendab vihakõnet ja ka füüsilisi rünnakuid moslemite vastu. Vihakõne on muutunud radikaalsemaks ning ähvardavamaks. Samuti on vihakõne levik laienenud: paremäärmuslaste retoorika on jõudnud tavainimesteni, kes kasutavad samu väljendeid ja mõtteid, mida on traditsiooniliselt kasutanud just paremäärmuslased.

Igal juhul olid meeleolud üldkoosolekul murelikud. Euroopa Parlamendi liikmetega kohtumisel pandi suured lootused vastloodud laiendatud töörühmale “Rassismivastasus ja mitmekesisus”. Töörühm alustab oma tööd septembrist.

Marianne Meiorg

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
Ostukorv