Riigikogu õiguskomisjon: pole selge, millal ja mis kujul kooseluseadus jõustub

Mitmed vabaühendused ja kodanikualgatused pöördusid juuni alguses Riigikogu õiguskomisjoni poole, et saada selgust kooseluseaduse rakendusaktide jõustumise osas. Kooseluseadus peaks jõustuma 1. jaanuarist 2016, kuid selleks on vaja Riigikogus vastu võtta rakendusaktid.

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof nentis vastuses, et Vabariigi Valitsuse tööplaan ei näe ette rakendusaktide eelnõu väljatöötamist ning küsimuse rahuldavaks lahendamiseks õiguskomisjoni initsiatiivist ei piisa. Seetõttu olevat ebaselge, millal ja millisel kujul seadus jõustub. Samas arutab õiguskomisjon Pikhofi sõnul pöördumises tõstatatud teemat põhjalikult ja kaalub erinevaid lahendusi eelmise riigikogu koosseisu poolt vastu võetud kooseluseaduse rakendumiseks.

 

Loe pöördumist ja õiguskomisjoni vastust:

Pöördumine 2. juunil

Lugupeetud õiguskomisjoni liikmed

Vabaühendused ja kodanikualgatused pöörduvad Riigikogu õiguskomisjoni poole, et saada teavet selle kohta, milliseid samme astutakse, et 9. oktoobril 2014 vastu võetud kooseluseadus saaks jõustuda 1. jaanuarist 2016. Kooseluseadus näeb ette, et selle jõustumiseks tuleb vastu võtta rakendusaktid.

2014. aastal vastu võetud kooseluseadus on märgilise tähendusega, sest sellega saadeti selge sõnum, et kaitsta ja toetada tuleb kõiki perekondi, sh ka samast soost vanematega perekondi. Kooseluseadus võimaldab kahel täisealisel inimesel oma kooselu registreerida ning sellega leppida kokku kohustustes ja õigustes, mis neil teineteise ja ühiselt kasvatatavate laste suhtes on. Täna elab Eestis palju paare vabaabielus ja üle poole lastest sünnib väljaspool abielu. Kooselu registreerimine kaitseb elukaaslasi ja nende kasvatatavaid lapsi, võimaldab reguleerida varasuhteid ja kokku leppida pärimisküsimustes. Elukaaslased saavad võtta kohustuse teineteist ülal pidada ja toetada. Kooseluseaduse jõustumisega lõppeb ka praegune olukord, mille õiguskantsler on 2011. aastal kuulutanud põhiseadusega vastuolus olevaks, kus samasoolised paarid ei saa oma kooselu registreerida ning neile ei elaiene pereelu kaitse.

Kooseluseadus suurendab inimeste turvatunnet ning seega julgustab inimesi Eestis pere looma ja oma tulevikku siin planeerima. Eesti väikese ühiskonna jaoks on oluline astuda samme, mis hoiavad ja väärtustavad siin elavaid inimesi ja loovad keskkonna, kus eri perekondadel on Eestis hea elada.

Lugupidamisega

Eesti LGBT Ühing
Eesti Inimõiguste Keskus
MTÜ SEKY
Avatud Eesti Fond
Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts
Eesti Naistearstide Selts
Naiste Tugi- ja Teabekeskus
Geikristlaste Kogu
Eesti Seksuaaltervise Liit
MTÜ Oma Tuba
MTÜ Ethical Links
Eesti HIV-positiivsete Võrgustik
Facebooki Iehekülje “Aitäh, aga minu traditsiooniline perekond ei vaja kaitset” administraatorid ja eestvedajad
Facebooki Iehekülje “Спасибо, моей традиционной семье не нужна защита” administraatorid ja aktivistid

 

Õiguskomisjoni vastus 3. juunil

Lugupeetud pöördujad,

kooseluseaduse rakendusaktide väljatöötamine eeldab esmalt Vabariigi Valitsuse tasandil paljude ministeeriumide sisulist koostööd, et seadus saaks nii nagu kavandatud, st kõiki eluvaldkondi hõlmavalt jõustuda. Teadaolevalt selles küsimuses praegu valitsuse tasandil üksmeel puudub, mistõttu rakendusaktide eelnõu väljatöötamist Vabariigi Valitsuse tööplaan ette ei näe. Arvestades kooseluseaduse jõustamiseks vajalike seadusemuudatuste suurt hulka (hinnanguliselt üle 90 seaduse muutmisvajadust) ja erinevate eluvaldkondade reguleerimise spetsiifikat, ei piisa selle küsimuse rahuldavaks lahendamiseks õiguskomisjoni initsiatiivist, vaid vaja on leida oluliselt laiem üksmeel Riigikogus esindatud poliitiliste jõudude vahel. Sellega praegu tegeletaksegi. Seega praegu ei saa õiguskomisjoni poolt anda selget prognoosi, millal ja mis kujul kooseluseadus jõustub. Kindlasti arutab õiguskomisjon teie poolt tõstatatud teemat põhjalikult ja kaalub erinevaid lahendusi eelmise riigikogu koosseisu poolt vastu võetud kooseluseaduse rakendumiseks.

Lugupidamisega

Heljo Pikhof
Riigikogu õiguskomisjoni esimees

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv