Puuetega inimeste asju tuleb otsustada nende endi osalusel

Eesti Inimõiguste Keskus väljendab solidaarsust puudega inimeste esindusorganisatsioonide murega, mille kohaselt on töövõimereformi vastuvõtmisega kiirustatud ning puuetega inimeste häälega pole selle ettevalmistamisel piisavalt arvestatud.

“Kõigi puuetega inimeste elukorraldust puudutavate küsimuste otsustamisel tuleks lähtuda põhimõttest – midagi ei tohi puuetega inimeste kohta otsustada ilma puuetega inimeste osaluseta. Töövõimereformi eelnõu menetlemise viis, mis tõi kaasa puuetega inimeste organisatsioonide valju kriitika, võib seada ohtu selle rakendamise”, selgitas Eesti Inimõiguste Keskuse juhataja Kari Käsper. “Reformi eelnõu menetlemine puudega inimeste endi osaluseta ja suuresti nende arvamusi arvestamata on vastuolus ÜRO puuetega inimeste õiguste konventsiooni mõttega”.

“Töövõimereform ei ole samas vaid kitsalt puuetega inimeste asi, vaid puudutab kogu ühiskonda. Oleme seni loonud ühiskonna eelkõige puudeta inimestele, näeme seda igal pool. See mõtteviis peab muutuma, tagamaks puudega inimestele teistega võrdsed võimalused, võrdse väärikuse, võrdse kaasatuse. Nendest ideedest on kantud ka puuetega inimeste õiguste konventsioon, mille Eesti ratifitseeris 2012. aastal”, selgitas Käsper.

Eesti Inimõiguste Keskus seisab kõigi inimeste võrdsete võimaluste eest ning jälgib tähelepanelikult töövõimereformi rakendamist ja vastavust rahvusvahelistele konventsioonidele. Keskus osaleb puuetega inimeste õiguste kaitses ja pakub neile igakülgset abi võitlemaks diskrimineerimisega nii töövaldkonnas kui mujal.

Eesti Inimõiguste Keskus on avalikes huvides tegutsev sõltumatu sihtasutus, mille eesmärk on edendada inimõiguste kaitset Eestis ja mujal.

Anneta inimõiguste heaks!

Halvad asjad juhtuvad seetõttu, et head inimesed on liiga passiivsed. Kui ka Sind on häirinud sallimatus ja inimõigustele vastandumine, siis tegutse!

Annetan
#vordne-kohtlemine
Ostukorv